РФ у Чорному морі навмисне провокує "слабкі" кораблі / фото УНІАН

Після демонстративного виходу із "зернової угоди" Російська Федерація у Чорному морі провокує судна, які належать країнам, що не можуть дати відповідну відповідь.

Таку думку висловив на брифінгу у медіацентрі  "Україна-Одеса" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. 

За його словами, в порівнянні з 2022 роком ситуація в акваторії не настільки критична, але небезпека на дуже високому рівні. Це пов’язано з тим, що Росія сьогодні порушує майже всі міжнародні права та здійснює провокації. 

Відео дня

"В першу чергу провокативні дії відносно суден, що ходять під прапорами країн, які не можуть дати якусь потужну політичну, або іншу відповідь. Зокрема, останній інцидент, який стався з судном під прапором Палау (держава-архіпелаг в Мікронезії в західній частині Тихого океану – УНІАН). Отже, якоїсь реакції Росія не отримала… Водночас, коли проходили морем судна під прапорами Ізраїлю, Туреччини таких провокативних дій не відбувалося", - сказав експерт. 

Він уточнив, що для провокацій РФ обирає судна країн, які не можуть дати гідну відповідь, але це насправді демонстрація слабкості самої Росії, яка наголошувала на "потужному ультиматумі".

В той же час, за словами Коваленко, РФ розпочала свій проект щодо перетворення  Чорного моря у свою внутрішню водойму. 

"Вона себе так виставляє, що диктат її умов є безперечним. Усі повинні погоджуватися з її умовами. Особливо це загострення сталося після виходу з "зернової угоди", - сказав експерт.

При цьому Коваленко зазначив, що РФ мала відношення до "зернової угоди" досить відносне, бо головна роль в ній належала Україні, ООН та Туреччині. Він додав: Росія хоче, щоб усі погоджувалися саме на її умови для поновлення "зернової угоди" та в інших питаннях, які не стосуються Чорного моря. Тому Кремль намагається максимально посилити небезпеку у морі.

На думка фахівця, є декілька варіантів поновлення "зернової угоди", але вони потребують прийняття геополітичних рішень. Наприклад, можна прокласти маршрути для суден максимально близько до територіальних вод країн НАТО - Болгарії, Румунії, Туреччини, з виходом до виняткової економічної зони України. 

"Щоб, якщо буде загроза перехоплення суден Росією, вони могли зайти в територіальні води цих країн, бо РФ  точно не буде йти на провокацію проти країн НАТО", - вважає експерт.

Він додав, що є інші шляхи. Зокрема, ще у 2022 році в північно-західній частині Чорного моря був створений безпековий сектор, завдяки протикорабельним комплексам "Гарпун" та "Нептун".

"Зараз росіяни не можуть підходити до українського узбережжя та обстрілювати українські міста зі ствольної артилерії, яка встановлена на їх кораблях, як це було раніше - у 2022 році. Розширення такої безпекової зони було б ефективним елементом для відтворення "зернової угоди", – каже  Коваленко.

Третій безпековий елемент - можливе використання для патрулювання акваторії  безекіпажних катерів, що потрібно робити одночасно з іншими факторами безпеки.

Після розриву "зернової угоди" РФ атакувала корабель "Сукра Окан"

Як повідомляв УНІАН, 18 липня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна планує продовжити експорт без участі Росії, яка відразу анонсувала, що з 20 липня атакуватиме всі судна в Чорному морі, що прямують в українські порти. Паралельно країна-агресор готувалася до блокування руху по Чорному морю та почала завдавати ударів по портах на Одещині.

Нагадаємо, 13 серпня Міноборони РФ заявило про свій "попереджувальний вогонь" по турецькому суховантажу "Сукра Окан" (прапор Палау), який йшов до Ізмаїльського морського порту (Одещина). Потім загарбники взяли цивільне судно на абордаж. 

Вас також можуть зацікавити новини: