"Буде дуже боляче": Подоляк пояснив, чому "зерновий коридор" запрацює без Росії / фото УНІАН

Російський диктатор Володимир Путін зрозумів, що будь-які "інциденти" в Чорному морі обійдуться йому дуже дорого, і тому шанси на нормальну роботу "зернового коридору", запущеного без участі Москви, є. Таку думку на стрімі озвучив радник голови Офісу президента Михайло Подоляком. 

"На мій погляд, Росія починає усвідомлювати що Чорноморська акваторія – це не море внутрішній юрисдикції. І що буде дуже боляче. І президент України сказав же дуже чітко: будете завдавати ударів, будемо тоді знищувати флот, і до кінця війни у вас Чорноморського флоту з елементами Тихоокеанського Північного і Балтійського флотів не буде", – зазначив Подоляк.

Радник нагадав, що Україна вже готується до того, щоб задіяти морські шляхи для експорту зерна.

"Що стосується власне зернової угоди, безумовно, ми намагаємося вирішити два завдання. Перша – сухопутні коридори. Вони не дозволяють в такому обсязі вивозити зерно (18 млн тонн було вивезено протягом роботи цього зернового коридору). [Друге] – зараз ми обговорюємо можливість, готуємо судно, яке буде намагатися пройти по коридору в рамках нашого відповідного досі юридичного-домовленості з ООН і з Турецькою Республікою. Спробуємо задіяти навіть водний коридор", – сказав Подоляк.

Розблокування експорту зерна Чорним морем - що повідомлялося

18 липня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна планує продовжити експорт без участі Росії. Сповіщалося, що відповідну пропозицію озвучено Туреччині та організації Об'єднаних націй, які виступали посередниками в "зерновій угоді".

У відповідь на це РФ анонсувала, що з 20 липня атакуватиме всі судна в Чорному морі, що прямують в українські порти. Паралельно країна-агресор готувалася до блокування руху по Чорному морю та завдавала ударів по морських і річкових портах на півдні. 

Президент Зеленський заявив, що якщо удари продовжаться, РФ може залишитися без кораблів до кінця війни.

Вас також можуть зацікавити новини: