Росіяни атакували турецьке судно, що йшло в Ізмаїл / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Російські солдати таки брали на абордаж турецький суховантаж Sukru Okan, що прямував до українського порту Ізмаїл. Про це свідчать кадри відео, яке шириться Мережею.

На ньому зафіксовано момент, як російські десантники вже завантажуються на гелікоптер Ка-29 після проведеного обшуку на судні. Моменту із попереджувальною стрільбою, про що заявляла російська сторона, на відео немає, однак це, очевидно, було ще до десантування.

"Росія навмисно обрала це судно, бо воно маленьке та неважливе. Ця акція – чистий театр. Вони [ВМФ Росії] неспроможні забезпечити блокаду, тому намагаються переслідувати кораблі, але і це їм не вдається. Тоді вони здійснюють акт піратства у міжнародних водах Чорного моря", – заявив турецький експерт із судноплавства Йорук Ішик в інтерв'ю Bild.

Він зазначив, що "цей акт піратства" стався лише за 80 кілометрів від турецького узбережжя. 

"Те, що Росія проводить такі незаконні маневри у міжнародних водах, має нас усіх глибоко непокоїти. Не лише Туреччина, а й усі країни, які віддані міжнародному морському праву, мають засудити такі дії", — вважає Ішик.

Інцидент із суховантажем Sukru Okan

Як писав УНІАН, 13 серпня Міноборони РФ заявило, що вранці того ж дня російський військовий корабель відкрив "попереджувальний вогонь" по турецькому суховантажу "Сукра Окан", який йшов під прапором Палау до порту Ізмаїла. Це сталося після того, як екіпаж проігнорував вимогу росіян зупинитися для огляду вантажу. Також росіяни заявили, що після обстрілу судно зупинилося, і вони змогли висадити на ньому вертолітний десант.

Того дня спікер Сил оборони "Півдня" Наталія Гуменюк заявила, що ЗСУ не мають підтвердження реальності цієї події.

А волонтерський проект InformNapalm із посиланням на свідчення моряків з іншого судна, що були свідками інциденту, взагалі заперечив факт висадки десанту та обстрілу. Стверджувалося, нібито весь інцидент обмежився усними погрозами росіян в радіоефірі.

Вас також можуть зацікавити новини: