Олександр Коваленко пояснив роль бойовиків ПВК "Редут" в Україні / скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розкрив подробиці діяльності поки що маловідомої, але вже діючої на полі бою в Україні, ПВК "Редут".

Про те, чим відрізняються ці найманці від "вагнерівців"(найманців ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина) Коваленко пояснив у Telegram на тлі гучного ролика про взяття в полон одного з бойовиків "Редут". 

За його словами, це одна з найбільш "літніх" та професійних російських ПВК, яка веде свої витоки ще з 2008 року, як організація "Редут-Антитерор" або Центр-Р. Кістяк цієї ПВК в основному формували зі службовців російської розвідки, Міноборони РФ, а також 45-ї окремої бригади спецназу ВДВ.

Коваленко уточнив, що до повномасштабного вторгнення в Україну загони "Редут" були елітними найманцями, але є нюанс.

"У 2022 ПВК "Редут" бере участь у повномасштабному вторгненні в Україну й починає втрачати особовий склад з небувалим прискоренням. Фактично, елітна ПВК, скорочувалася не по днях, а по годинах і ось, в квітні 2023 в полон потрапляє її член, який на ділі... газпромівський сторож", - пише Коваленко. 

Військово-політично оглядач вказує, що така "деградація" бойовиків "Редут" свідчить про те, що ЗСУ просто утилізували значну частину тих професіоналів, які входили до складу ПВК. І попри свою колишню славу, бойова школа російського спецназу фактично знищена. 

"Професійна спецура росте роками, а сама школа спецназу, формується десятиліттями. Фактично, в Україні зараз проходить утилізація не просто російського активного спецназу, а загалом, знищується як така школа, відновити яку буде неможливо", - резюмував Коваленко.

У полон ЗСУ потрапив бойовик "Редут" - які дані "злив"

Нагадаємо, що 25 квітня в мережі з'явилося відео допиту полоненого бойовика ПВК "Редут", який розповів, що до свого бойового життя на фронті в Україні був охоронцем в російській компанії "Газпром". 

Він вказав, що кампанія спочатку створила підрозділ "Потік", який пізніше передали ПВК "Редут". Також він розповів, що "Газпром", крім "Потоку", також створив підрозділи "Факел" та "Полум'я". 

Раніше стало відомо, що бойовиків "Вагнер" не вистачає на фронті в Україні - вони масово гинуть у боях. А джерела "поповнення" у засновника організації Євгена Пригожа закінчилися. 

Вас також можуть зацікавити новини: