Експерт про ситуацію з мобілізацією в Україні: "Або ми всі виживемо, або всім нам капець"

За словами Лакійчука, зараз українська влада очевидно, значною мірою продовжує орієнтуватися не стільки на мобілізацію, скільки на свої рейтинги.

Керівник безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павло Лакійчук оцінив ситуацію з мобілізацією та резервами в Україні. Зокрема, він згадав про закон щодо пониження верхньої межі призовного віку, який і досі не підписав президент Зеленський. 

Говорячи про це, а також здобуття чоловіками другої чи третьої вищої освіти – і як наслідок відстрочки – в інтерв'ю Radio NV Лакійчук зазначив, що одна його колега з американського аналітичного центру цікавилася, чи взагалі Україна витримає, чи є у неї резерви та ресурси.

"Коли я їй сказав, що ще півроку тому наші законодавці під тиском військових прийняли закон про скорочення оцього призовного віку в верхній межі з 27 років до 25, ухвалили більшістю голосів, а він вже півроку перебуває на підписі у нашого президента… Але він його не підписує. Тож висновок перший, який вона відразу зробила: сказала, тобто все нормально, в Україні резерви є. Так, резерви у нас є. Але чому це [не підписується президентом]? Тому що це буде непопулярне рішення", – наголосив він. 

За словами Лакійчука, зараз українська влада очевидно, значною мірою продовжує орієнтуватися не стільки на мобілізацію, скільки на свої рейтинги і любов в народі.

"Знаєте, треба читати мемуарістику, треба читати історичну літературу і розуміти: якщо на вас припав період бути при владі в той час, коли держава перебуває під ворожою навалою, то завжди, абсолютно завжди треба згуртуватись, відкинути свої амбіції (просто вам не повезло), і працювати на державу. Тому що або ми всі виживемо, або всім нам капець", – резюмував він.

Війна в Україні: це варто знати

Російські окупанти атакують воїнів Збройних сил України сльозогінним газом в районі Оріхового. Так ворог намагається виманити українських оборонців із окопів. Тільки протягом кілької останніх тижнів було зафіксовано мінімум 9 подібних випадків.

Тим часом втрати Росії "перестрибнули" нову позначку. Від початку повномасштабного вторгнення було ліквідовано понад 348 тисяч окупантів. 

Вас також можуть зацікавити новини: