Коваленко вказав на успішне просування українських захисників у районі Мокрих ялов / фото t.me/landforcesofukraine

Збройні сили України на запорізькому напрямку взяли під свій вогневий контроль другу та третю лінії оборони ворога. Про це свідчать рекордна кількість знищеної ствольної артилерії та систем ППО ворога, заявив на "Радіо НВ" військовий експерт Олександр Коваленко.

"Ми вже тиснемо на їхню другу лінію оборони, якщо не безпосередньо фізично, то вогневим впливом. У червні був абсолютний рекорд за весь час повномасштабного вторгнення за кількістю знищеної російської ствольної артилерії. Це каже про те, що друга лінія оборони знаходиться під нашим вогневим впливом, бо там основна частина їхніх артилерійських дивізіонів. Також у червні був абсолютний рекорд за кількістю знищених систем протиповітряної оборони. Це каже, що під нашим впливом находиться і третя лінія, бо переважно системи ППО розміщюються у тиловій лінії оборони", - сказав він.

Також він зазначив, що на деяких ділянках цього напрямку Збройні сили України вже наближаються до другої лінії ворожої оборони. Так, Сили оборони достатньо успішно утримують П’ятихатки, з яких можна наступати на Василівку, хоча лобової атаки в цьому районі він не прогнозує. 

Відео дня

"Зараз П’ятихатки виконують функцію відтягування ресурсу росіян. Вони намагаються відбити П’ятихатки і їх там знищують, коли вони виходять на пряму пострілу. Але в цьому районі є і просування – розширюються наші позиції. Дуже цікаві дії продовжуються в напрямку Роботине. Коли буде звільнено Роботине, це фактично вже удар по другій лінії оборони російських окупантів. Якщо в цей момент у них виникнуть проблеми з ресурсом, у них може зруйнуватися весь напрямок до Токмаку", - сказав він.

Проте він додав, що окупанти в районі Роботине серйозно тримаються, для чого використовують ресурси, проте ЗСУ вже вирівняли там фланги та поступово охоплюють населений пункт.

Також Коваленко вказав на успішне просування українських захисників у районі Мокрих ялов, на кордоні Донецької та Запорізької областей. Там ціллю є Старомлинівка, тобто, також друга лінія оборони ворога.

Український контрнаступ - що відомо

На початку червня українські захисники розпочали контрнаступ на Півдні та Донбасі, це 10 червня підтвердив президент України Володимир Зеленський. За місяць Сили оборони звільнили низку населених пунктів у Запорізькій та Донецькій областях. Вже підтверджено звільнення таких населених пунктів, як село Рівнопіль, Новодарівка, Левадне, Сторожове, Макарівка, Благодатне, Лобкове, Нескучне та П'ятихатки.

Досягти цього вони змогли попри надщільне замінування першої лінії оборони окупантів та відсутність переваги над ворогом у артилерії та авіації.

Військовий експерт Олексій Мельник прокоментував, на якій з ділянок фронту може відбутися "головний удар ЗСУ" в рамках контрнаступу.

Вас також можуть зацікавити новини: