Україна провела операцію по знищенню ворожого А-50 / фото wikipedia.org

Директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко заявив, що ураження російського літака А-50 ДРЛВ є складною комбінованою операцією ЗСУ із застосуванням засобів РЕБ.

"На мою думку, це складна комбінована операція. Ключ до розуміння того, як це стало можливим, знаходиться у подіях напередодні 13 січня. Нагадаю, коли Повітряні сили зробили офіційне повідомлення про те, що частина ракет, якими Росія зранку суботи, 13 січня, атакувала Україну, були знешкоджені засобами РЕБ. Тобто ці російські ракети не вразили цілі, деякі з них або вибухнули у повітрі, або були відхилені й фактично зникли з радарів, впавши за межами населених пунктів", - розповів він в ефірі "Еспресо".

За його словами, українські військові почали доволі активно використовувати засоби РЕБ. Мусієнко припускає, що Сили оборони отримали у цьому плані серйозне підсилення і це пов'язане з візитом прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака до Києва. Експерт пояснює, що саме британський відділ французької корпорації Thales працював дуже потужно, випробовуючи багато цікавих рішень для засобів РЕБ.

Відео дня

"Таким чином стали можливими два варіанти. Перший – українським силам вдалося створити велику кількість так званих фальш-цілей, тобто РЕБ відпрацювали, й це була імітація потужної ракетної атаки. А відрізнити на радарі, чи справжня ракета летить, неможливо, бо завжди буде вмикатися на радарі, що є ціль. Відповідно, була спровокована робота ворожих засобів ППО, які фактично і вразили свої літаки. Вони збили їх, тому що це було спричинено та спровоковано з українського боку, і це успіх", - наголосив директор Центру військово-правових досліджень.

Крім того, є ймовірність що Україна почала застосовувати певні засоби РЕБ, які можуть бути встановлені на безпілотниках різних типів.  Далі вони подають потужні імпульси, які впливають на літак.

"Наприклад, вихід з ладу обладнання, а на літаках ДРЛВ такого обладнання багато, що може спричинити пожежу і вибух на борту. Ось ці версії, на мою думку, найбільш вірогідні, чому ця подія сталася. Це означає, що наші спроможності зростають, і це є хорошою новиною", - резюмував Мусієнко.

Ураження російського А-50

Як повідомляв УНІАН, ввечері 14 січня з'явилося повідомлення про те, що українські військові збили російський ДРЛО А-50. Літак Іл-22 намагався дістатися до найближчого аеродрому, але зник з радарів в районі Керчі.

Пізніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив, що українські воїни знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління супротивника - борт Іл-22.

Вас також можуть зацікавити новини: