Окупанти продовжать атаки на енергетику України / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Енергетики знають, по яких об’єктах в Україні будуть цілитись росіяни, і очікують нового ракетного удару найближчими днями.

"Ми розуміємо, куди вони можуть цілитись, і де буде найнеприємніше. Головна робота, щоб пом’якшити наслідки того, що вони потраплять туди, куди нам не потрібно... Є попередня інформація про те, що можуть бути атаки наступними днями. Ми готуємось і дуже напружено іде зараз робота", - сказав директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі інформаційного телемарафону.

За словами Харченка, ситуація, коли в країні після обстрілів немає жодної непошкодженої електростанції і жодного непошкодженого високовольтного трансформатора, технічно дійсно дуже складна. Але передбачити, що саме відбудеться, неможливо.

Відео дня

Атаки РФ на енергетику: деталі

23 листопада Росія здійснила чергову масовану атаку по Україні. Ракети влучили в об’єкти критичної інфраструктури в кількох областях. Загалом було випущено близько 70 крилатих ракет, 51 з них знищено. У багатьох регіонах відбулися аварійні відключення електроенергії. Також повідомлялось про відключення електроенергії у сусідній Молдові.

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій атомних станціях через обстріли спрацював аварійний захист, через що всі енергоблоки цих АЕС були відключені.

В результаті влучань в об’єкти енергетики багато регіонів України на десятки годин залишились без тепло- і водопостачання.

На кінець минулого тижня енергетики змогли стабілізувати роботу української енергосистеми, однак дефіцит потужності залишається на рівні 20%.