Експерт пояснив, чи є в РФ сили та засоби для нового наступу / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що після того, як в Росії провели "часткову мобілізацію" та призвали біля 300 тисяч осіб, на фронт в Україну нібито було відправлено 150 тисяч бійців для відновлення втрат. Через це виникає питання, куди поділися ще 150 тисяч "мобіків", та чи задіє їх Росія в можливому новому наступі. 

В своєму ефірі на YouTube Жданов наголосив, що наявність у росіян 150 тисяч військових резерву ще не говорить про те, що у ворога сформовано ударне угруповання.

"Ударне угруповання – це броня. Це артилерія, це авіація, це танки, це БМП. Вони постійно перевозять мобілізованих на тентованих вантажівках. Сьогодні ешелонів з технікою ми не бачимо, щоб вони йшли один за одним. Дивіться, щоб сформувати танковий полк – три батальйони по 42 танка і плюс в окремих підрозділах – десь біля 140–160 танків один полк. Ось така кількість танків потрібна для формування одного полку. А тепер уявіть, якщо це 200 тисяч. 200 тисяч – це 20 дивізій. Артилерійський полк – це 72 артилерійських системи. 72 стволи потрібно, щоб його укомлектувати", – пояснив експерт.

Відео дня

За словами Жданова, це величезна кількість техніки. 

"Я сумнівають, що у Росії є необхідна кількість справної техніки, хоча би радянської старої. Вона є, але її всю потрібно перепускати через заводи. Розповідь про те, що вони перевели економіку на військові рейки, я думаю, швидше за все, не відповідає дійсності", – продовжив він.

Експерт переконаний, що зараз Росія не зможе налагодити випуск запчастин для танків Т-72, Т-80, Т-62. Їм доведеться ремонтувати техніку способом "канібалізму" – розбирати один танк на запчастини для інших. В таких умовах про глибоку модернізацію техніки взагалі не йдеться.

"Тому зібрати 200 тисяч можна і очевидно, що їх зібрали. Проблема в іншому – як їх озброїти. Щоб перевезти полк, потрібно 10 військових ешелонів. Уявляєте, який рух на залізниці РФ має бути зараз, щоб перекинути таку кількість військ", – зауважив Жданов.

Загроза нового наступу на Україну

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко поставив під сумнів можливості Росії організувати новий наступ на Україну. За його словами, до Нового року російські війська практично повністю вичерпали ресурс своєї осінньої мобілізації, адже кожну одиницю, що втратила боєздатність, слід компенсувати. 

Радник Офісу президента Володимира Зеленського Олексій Арестович вважає, що найближчим часом росіяни таки можуть піти в наступ. Можливі три варіанти нового наступу на Україну. 

Водночас заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що Україна готується до різних варіантів розвитку подій з боку Російської Федерації. При цьому в Міністерстві оборони не можуть гарантувати, що українців попередять про новий масштабний наступ окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини: