Поставки ракет Taurus «підв’язані» під надання українцям літаків F-16, вважає експерт / колаж УНІАН з фото US Air Force та wikimedia.org

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський переконаний, що у німців не стоїть питання - надавати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus чи ні, але є питання, як Збройні сили України будуть їх запускати.

Про це він сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини". "Я думаю, у них насправді не стоїть питання давати Taurus чи ні, питання стоїть як. Тому що базисне питання, яке стоїть з Taurus, воно досі не вирішено, - з чого їх запускати", - заявив експерт.

На його думку, "якось дивно вийшло в англійців, французів і німців, що вони ніби робили три різні крилаті ракети в рамках одного спільного проекту, і які вимагають тепер різної адаптації під носії". "І здавалось би, що в нас є певна кількість Су-24, які за офіційними даними були адаптовані для запуску Scalp чи Storm Shadow, а значить туди можна повісити Taurus, але ні. Очевидно, німці вважають, що певне доопрацювання ще треба", - сказав Киричевський.

Відео дня

Він не виключає, що поставки Taurus "підв’язані" під надання Україні західних винищувачів F-16.

"Під F-16 нам потрібні будуть далекобійні засоби ураження також, тим більше, що Су-24 у нас, м’яко кажучи, обмежена кількість. І чи дадуть нам США ракети AGM-158 - далекобійні крилаті, розраховані саме під F-16? Можливо, якраз між США і Німеччиною може бути певна негласна домовленість, що тепер Taurus буде під F-16 замість тих самих AGM-158, які американці так чи інакше не дадуть, бо саме такі ракети їм треба будуть у разі війни проти Китаю. Тому, можливо, ми щодо Taurus поспішаємо бути песимістичними", - прокоментував Киричевський.

Крилаті ракети Taurus для України - що повідомлялося

Раніше газета The Wall Street Journal писала, що можлива передача Україні американських далекобійних ракет ATACMS може підштовхнути Німеччину до надання ЗСУ крилатих ракет Taurus. Повідомлялося, що Берлін вважає, що краще "рухатися разом із Вашингтоном" у поставках нових типів озброєнь Україні для оборони.

У жовтні стало відомо, що ракети ATACMS вже в Україні. Так, вночі 17 жовтня у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області, а також у Луганську, прогриміли потужні вибухи. Сили оборони України ударили по аеродромах з ворожою авіацією. Повідомлялося, що внаслідок удару були уражені дев'ять вертольотів окупантів різних модифікацій. Крім того, стало відомо, що уражені спецтехніка, установка ППО, склади боєприпасів і злітні смуги. Після цього американські ЗМІ повідомили, що США таємно передали Україні ракети ATACMS великої дальності.

На початку листопада у німецькій компанії-виробнику наголосили, що у короткі терміни можуть відновити виробництво Taurus, про постачання яких Україні вже кілька місяців точаться розмови. Про потенційне поновлення виготовлення ракет повідомила компанія-виробник MBDA Deutschland в соціальній мережі X. Поки що рішення щодо їх передачі Києву Берлін не ухвалив.

Вас також можуть зацікавити новини: