Україна отримає винищувачі F-16 / REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов прогнозує, що Україна отримає 40-60 бойових літаків, і, швидше за все, це будуть американські винищувачі F-16.

"Це найпоширеніший літак. Він у наймасовішому виробництві за кількістю випущених машин і наявних на озброєнні... Найближчим часом США і союзники визначаться, хто скільки F-16 нам дадуть. Швидше за все, буде точно так само, як з танками: з миру по нитці, голому - сорочка, - зазначив експерт. - Ось ці 50-60 машин або 40-50 машин, які ми очікуємо, мабуть, зберуть з різних країн. Так ми отримаємо свій комплект. Хтось один не буде нести таке велике навантаження".

При цьому Жданов висловив упевненість, що Україні передадуть сучасні модифікації винищувача:

"Я розумію, зараз скептики скажуть: вам дадуть мотлох, металобрухт. Ніф*га, панове хороші. Нам дадуть найостанніші модифікації. Тому що ніхто на Заході, і тим більше США не хочуть облажатися у плані поставок неякісного озброєння, щоб воно призвело до поразки нашої армії. Це у першу чергу буде поразка американської зброї. Як з Patriot. Говорили, що дадуть мотлох, а дали найсучасніші комплекси версії PAC-3, у протиракетному варіанті".

Винищувачі F-16 для України - актуальне

Нагадаємо, 21 травня американський лідер Джо Байден на особистій зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським повідомив йому про плани США розпочати підготовку українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, у тому числі F-16.

Зеленський висловив упевненість в тому, що Україна отримає бойові літаки від країн-партнерів. Президент уточнив, що поки невідомо, про яку саме кількість може йти мова.