Генерал армії США Уеслі Кларк прокоментував зміну головнокомандувача ЗСУ / колаж УНІАН, фото t.me/osirskiy, скріншот

Генерал Валерій Залужний був дуже ефективним на посаді головнокомандувача Збройних сил України, і генерал Олександр Сирський – не гірший. Так зміну військового командування в Україні прокоментував генерал армії Сполучених Штатів Америки Уеслі Кларк. 

"Генерал Залужний був дуже ефективним головнокомандувачем Збройних сил. На Заході ніхто не очікував, що Україна виживе. Генерал Сирський – не гірший. Ми ще не зустрічалися. Але, здається, у нього дуже успішна історія військового командувача", – сказав він в інтерв'ю LIGA.net.

При цьому говорячи про те, що може змінити ситуацію на полі бою, Кларк заговорив про "змагання інновацій".

Відео дня

"На початку [повномасштабної] війни всіх вразила здатність України ефективно застосовувати безпілотники і завдавати ударів "байрактарами". Пізніше велике враження справило широке використання FPV-дронів. Кожна війна має свій характер і технології. У війні у В'єтнамі інновацією став вертоліт. Під час війни в Перській затоці 1991 року новою була глобальна система позиціонування. У 2003 році, коли США вторглися в Ірак, новиною стала швидкість матеріально-технічного забезпечення і здатність швидко просуватися під вогнем. Захопити весь Ірак за три тижні – це було вражаюче", – розповів генерал. 

У нинішній війні ключова інновація – це використання безпілотників. Вони є відмінною її характеристикою.

"Але росіяни теж не дурні, вони вчаться, у них є власні дрони. Сьогодні відбувається постійна гонка модернізацій у військовій тактиці. Росія і Україна змагаються, хто швидше впровадить на полі бою найбільш революційну технологію", – додав він. 

За словами Кларка, Україна повинна перемогти в цьому змаганні, оскільки це питання виживання. 

Зміни у військовому командуванні України

8 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський звільнив з посади головнокомандувача Збройних сил генерала Валерія Залужного. Його посаду отримав генерал-полковник Олександр Сирський. 

Генерал-лейтенанта Олександра Павлюка призначили командувати Сухопутних військ ЗСУ замість Сирського. 

11 лютого Зеленський звільнив Сергія Наєва з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ. На цей пост призначили Юрія Содоля. Нових командувачів отримали також Десантно-штурмові війська ЗСУ (призначений Ігор Скибюк) та Сили територіальної оборони (посаду отримав Ігор Плахута). 

Вас також можуть зацікавити новини: