Генерал Кондратюк впевнений, що Пригожин загинув / скріншот з відео"Радіо Свобода"

Еліти РФ готові найближчими місяцями усунути Путіна і припинити війну, - генерал Валерій Кондратюк

14:38, 05.09.2023
13 хв. Інтерв'ю

Голова Служби зовнішньої розвідки України у 2020-2021 роках, генерал-лейтенант Валерій Кондратюк в інтерв'ю УНІАН висловив упевненість, що у РФ вже готові до повалення диктатора Путіна, розповів, навіщо Лукашенку потрібна була ядерна зброя, як Крим перетворюється на мишоловку для росіян, а ФСБ вже вивезла сім'ї та майно з півострова.

Тема, яку обговорюють досі, це кейс з Пригожиним. Його начебто як вже встигли поховати, принаймні, так у Кремлі заявили, але масла у вогонь підлило відео, на якому Пригожин відповідає своїм хейтерам і противникам. Як ви з професійної точки зору бачите всю цю історію?

Я б почав з того, що саме значення бунту Пригожина полягало у тому, що громадськість підтримала його більше, ніж очікувалося, але водночас недостатньо для того, щоб усунути Путіна від влади. Ці події послужили певним тестом для еліт на лояльність до Путіна і дозволили йому отримати чіткий зріз. Попри те, що Росія залишається мафіозною державою, і більшість кремлівських кланів зацікавлена у такому маргінальному стані, тому що він дає їм можливість продовжувати грабувати і заробляти величезні гроші на ресурсах Росії, еліти розуміють всю безперспективність продовження бойових дій, що по суті веде до краху РФ. Якщо еліти РФ не зроблять певних дій, вони позбудуться своїх багатств і становища у найближчому майбутньому.

Результати заколоту Пригожина показали, що Путін як ватажок мафіозної держави не тримає слово. Гарантії безпеки, які давав особисто Путін пригожинським лідерам у Кремлі, гарантії, які давалися від його імені, у тому числі, з боку Лукашенка, губернатора Тули Дюміна, голови ФСБ Бортнікова нічого не варті. І для еліт ще одним викликом стало те, що не можна зупинятися на півдорозі. Усунути Путіна від влади зможе або змова еліт, або змова збройних сил.

Що сьогодні відбувається у Росії? РФ стоїть напередодні чергових регіональних виборів, які мають відбутися 10 вересня. І, попри те, що сам механізм забезпечення виборів побудований таким чином, що по суті гарантує будь-який необхідний результат, у Кремлі чітко розуміють, що, якщо показати слабкість сьогоднішнього президента тим, що Пригожин залишався непокараним, це може підірвати до нього довіру як до глави мафіозної держави. За всіма канонами він змушений був вчинити це вбивство. Чому була обрана така форма? Вона дозволила зібрати разом усіх головних керівників ПВК "Вагнер". Якби спочатку вбили Пригожина, всі інші відразу ж би вжили заходів додаткової безпеки. І, враховуючи їхні авторитет та понятійність, вони б готували повторний похід, реванш. Обезголовивши угруповання, позбавивши його перед цим важкої зброї, передислокувавши частину найманців у Білорусь, влада домоглася безумовного успіху в придушенні цього заколоту. Говорячи "понятійною" мовою, яку люблять сьогодні використовувати у Росії, групу Пригожина розвели як лохів, зеків розвели як лохів.

ЕЛІТИ РФ ЗАЦІКАВЛЕНІ В УСУНЕННІ ПУТІНА І У ПРИПИНЕННІ ВІЙНИ

Всі ці теорії змов, конспірологія на тему смерті Пригожина виглядає дуже цікаво. Проте на відео, що з'явилося днями, як Пригожин їде на джипі в Африці і каже, що чутки про його смерть перебільшені, ключова фраза, що цей запис був зроблений перед поверненням до Москви. Він каже, що "зараз середина серпня" (авіакатастрофа сталася 23 серпня).

Більш серйозний аналіз показує, що Пригожин дійсно загинув. Я навіть не уявляю, якби зараз він з'явився живий і здоровий. Це був би повторний удар по авторитету Путіна.

Кондратюк припустив, що Путіна відсторонять до наступних виборів у РФ / фото REUTERS

Бунт Пригожина показав, що влада в Росії перестала бути сакральною. Якщо раніше навіть за одну згадку про щось каралося, то сьогодні це вже не є якоюсь надзвичайною подією. І еліти повинні розуміти, що збереження їхніх багатств і становищ неможливо без відсторонення Путіна. Тому що Путін буде воювати не тільки до останнього росіянина, але і до їхнього останнього цента. Тому еліти зацікавлені в усуненні Путіна і у тому, щоб почати мирні переговори із Заходом та з Україною. Мені здається, вони готові здійснити свій план, і це має відбутися у найближчі 4-5 місяців, до президентських виборів в Росії в березні наступного року. Саме це їм дозволить подати на вибори нову людину з новою програмою і припинити "СВО".

Путін розуміє, що над ним згущуються хмари чи ні? Він відчуває, що його кінець близький і все, що він робить, цей кінець наближає? Може, після Пригожина буде хтось наступний, кого він буде боятися, - Шойгу, Лукашенко...? І як щур, загнаний у кут, буде вбивати все, що під руку потрапило? Або це не має місця бути?

Найбільша помилка Заходу - вони думали, що Путіна не можна принижувати. Але той же бунт Пригожина показав, що Путін готовий на будь-яке приниження для збереження своєї влади. Яким би він не був ірраціональним стосовно багатьох речей, щодо себе він зберігає дуже велику раціональність. І ось ця його риторика, яку ми чули на початку військової операції і після всіх його поразок в Україні, зводилася до того, що Росію не можна принижувати, тому що "у нас є ядерна зброя". Після чітких сигналів, що прозвучали і з боку головних партнерів РФ - Китаю та Індії, що вони не підтримають будь-яке застосування ядерної зброї, у Путіна залишається не так багато варіантів для того, щоб закінчити "СВО". Всі його невдачі показують, що кожен день становище Росії погіршуватиметься. У шахах такий стан називається "цугцванг" - коли кожен нових крок погіршує становище. У такому положенні сьогодні перебувають Росія і російська еліта.

ЛУКАШЕНКУ ПОТРІБНА БУЛА ЯДЕРНА ЗБРОЯ, ЩОБ УТРИМАТИ ЗАХІД

Лукашенко хвалився ядерною зброєю. За даними нашого ГУР, тактичні боєголовки вже розміщені у Білорусі. Там провели тренування, і висновок - повна неготовність. У зв'язку з цим загрози знизилися? Ставка Кремля на залякування Заходу не спрацювала?

Це більше спрацювало на заспокоєння Лукашенка, який розуміє, що він є таким же військовим злочинцем, як і Путін. Розміщення ядерної зброї на території Білорусі - це, на думку Лукашенка і Путіна, має зупинити будь-яке втручання Заходу. У тому числі і миротворчі місії, якщо вони будуть розгортатися найближчим часом.

Генерал розповів, навіщо Лукашенку знадобилася ядерна зброя / getty images

Хочу нагадати, що причина останніх протестів у Білорусі стосувалася того, що Лукашенко довго у владі. Безумовно Лукашенко розуміє, що наступні вибори тільки посилять... А ті хлопці, які сьогодні служать у полку Калиновського в Україні, будуть готові зі зброєю захищати свій вибір і відстоювати свої права на свободу і право голосу. Лукашенку потрібна була ядерна зброя, для того щоб утримати Захід від будь-яких можливостей впливати на ситуацію в його країні.

Ця ядерна зброя в Білорусі може колись вистрілити? Або це елемент залякування?

Сьогодні це просто інформаційне залякування, інформаційна операція проти Заходу. Вона не дозволить забезпечити військовий успіх на полі бою, тому що вона має локальне тактичне значення. Вона не переламає хід бойових дій, не поліпшить його. Отже, я б все це розцінював як інформаційну операцію Білорусі та Росії.

УДАРИ ПО РФ ДАЮТЬ РОСІЯНАМ РОЗУМІННЯ, ЩО ВСЕ ПІШЛО НЕ ЗА ПЛАНОМ

Справжня військова операція - удари по Росії. Це не ІПСО, це вже реальність. Для нас вони вже стали традиційними. Щоночі у РФ прилітає рій дронів, щось десь падає на військові об'єкти. І у Росії за це ніхто не відповідає, нікого до відповідальності не притягають. Але ж це сильний удар по іміджу Путіна, а вони роблять вигляд, що нічого не відбувається.

Мені здається, що насправді вони дуже реагують, і дуже болісно. В інформаційному полі вони намагаються знизити значення цих ударів.

Потрібно сказати, що стратегія, яку використовує Україна, двоетапна. Перший етап - бойові дії, які повинні привести до звільнення наших територій і до поразки російського угруповання на території України. Другий етап - тактика "тисячі порізів" за законами війни. Кілька днів тому по Росії було запущено найбільшу кількість дронів, атака торкнулася восьми регіонів РФ. При цьому уражена була не тільки авіація, а й об'єкти військово-промислового комплексу, і інші важливі стратегічні об'єкти. Це наша симетрична відповідь.

Росію все частіше атакують дрони / скріншот

Удари по РФ дають розуміння багатьом росіянам, що все пішло не за планом. На початку "СВО" їм говорили, що Україна буде демілітаризована, денацифікована, але за 1,5 року успіху немає, і військовий крах Росії очевидний. Особовий склад російської армії деморалізований, кожен день несе величезні втрати.

Ми вибрали дуже важку стратегію, тому що можна було б штурмувати укріплення росіян з великими для нас втратами, але ми вважали за краще використовувати технологічні можливості західної зброї. Звичайно ж, це дуже дорога стратегія. Завдавати ударів по логістичних центрах, місцях зберігання боєприпасів, по пунктах управління у тилу - це все коштує великих грошей. Але саміт НАТО дав гарантії, що Україна отримає всю необхідну зброю для перемоги до кінця року. І навіть рішення США передати нам касетні боєприпаси значно збільшує наші можливості проводити таку стратегію. Все це призводить до посилення тиску всередині оточення Путіна.

Якщо говорити про оперативну обстановку на фронті, то ЗСУ розвивають успіх у двох напрямках - біля Бахмута і на виході до Азовського моря. Сьогодні вони біля міста Токмак. Взяття цього міста відкриє для нас можливість перерізати сухопутний коридор між Росією і Кримом, після чого Крим перетвориться на пастку, на мишоловку.

РОСІЯНИ РОЗУМІЮТЬ НЕМОЖЛИВІСТЬ УТРИМАТИ КРИМ

Не так давно відбувся рейд ГУР на півострів, який наробив чимало шуму серед окупантів. Наші розвідники добиралися морем, виконали завдання і успішно повернулися. Феноменальна операція. Наскільки такі рейди дійсно важливі в умовах активної війни?

Перед цим у Києві відбулося чергове засідання кримської платформи. Це міжнародна конференція за участю багатьох країн, які підтримують звільнення Криму. Путін і тут зазнав невдачі, тому що ніхто сьогодні не йде ні на які умови і навіть у подальшій перспективі не розглядає Крим як частину Росії.

Напередодні Дня Незалежності України було дуже важливо надати моральну підтримку всім нашим патріотичним рухам у Криму. З урахуванням того, що росіяни замінували всі перешийки і всі входи в Крим, вони навіть не припускали, що проведення таких десантних рейдових операцій взагалі можливо.

Наші розвідники вибрали мис Тарханкут, на якому розташовувалися пости радіоелектронної розвідки Росії, підрозділи ФСБ, батарея "Іскандера" і дві установки С-400, знищені за день до рейду. І коли наші хлопці підійшли на катерах до маяка біля мису, це стало повною несподіванкою для противника. Їхні радіотехнічні засоби не показали і не виявили нашу групу, що дозволило нашим бійцям не тільки висадитися, успішно вирішити завдання, а й без втрат повернутися.

Українські бійці використовують ПЗРК Stinger / фото president.gov.ua

Ще однією особливістю операції було те, що група була озброєна великою кількістю Stinger. Це західна зброя протиповітряної оборони, і, якби були авіаційні удари або російські літаки спробували переслідувати групу, вони були б знищені. Це дуже ефективна зброя, технологія: вистрілив - забув.

Цей рейд, атаки на Кримський міст показують, що деокупація Криму більш реальна, ніж ми могли собі уявити, реальна навіть не зовсім військовим шляхом, і вона набагато ближче, ніж ми думали. Звільнення Криму зовсім близько?

Насправді нам треба буде не тільки територію звільнити, а й свідомість людей. За той час, поки Крим перебував під впливом Росії, велася посилена пропаганда, на півострів переселили понад 600 тисяч людей з РФ. Їм і колаборантам доведеться Крим залишити, їхати якомога швидше. ФСБ і російська влада в Криму вже відправили свої сім'ї на материкову територію і вивезли майно. Вони прекрасно розуміють свою безперспективність і неможливість сьогодні утримати Крим в повній ізоляції.

У разі великого штурму буде велика кількість втрат з боку України. Тому буде комбінована стратегія: знищення військових об'єктів, ресурсів РФ на території Криму і рейдові операції, які показують, що півострів неможливо перекрити повністю.

Свіжий прогноз президента, який заявив, що війна може закінчитися в 2023 році. Як ви оцінюєте таку ймовірність?

Об'єктивно, війна може закінчитися тільки за умови зміни політичного керівництва Росії. Сьогодні можливості міжнародних спецслужб щодо впливу на ситуацію у РФ дуже обмежені.

Більш імовірним мені здається змова в російській армії або у найближчому оточенні Путіна, який розблокує процес переговорів і може привести до закінчення війни не тільки військовим шляхом.

Україна повинна розуміти одне: звільнення територій - це тільки половина вирішення наших проблем. Для нас дуже важливо домогтися демонтажу режиму Путіна. Війна - це наслідок його дій, а справжня причина-саме в Кремлі. Без цього ми отримаємо чергову відкладену і гібридну війну. Дуже важливо, щоб і Захід нас у цьому підтримував. Україна повинна перемогти настільки, щоб режим Путіна був відсторонений від влади.

І це абсолютно реально?

Це вже стає реальністю, тому що цілі російської еліти сьогодні - зберегти своє становище, а можливо це шляхом здачі Путіна і приведення інших людей до влади, щоб перезавантажити систему. Конфронтація із Заходом, холодна війна веде до повільного, але невідворотного краху Росії і надалі до її розпаду. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся