В ОК "Південь" попередили про мінну небезпеку на узбережжях півдня України / УНІАН

Керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк попереджає про посилення мінної небезпеки на узбережжях півдня країни.

Про це вона сказала в ефірі телемарафону: "Потужний шторм сприяв тому, що на узбережжя і безпосередньо прибережну смугу води принесло дуже багато мін. За минулі дві доби понад 10 таких мін підірвалося", - зазначила речниця.

Вона додала, що лише дві з них були знищені контрольовано, а решта - це були самовільні вибухи на певній відстані від берега, а також по урізу води - аж до пошкодження будівель на узбережжі.

Відео дня

Унаслідок цих вибухів люди не постраждали, адже не були поруч через обмежений доступ до узбережжя на цих територіях.

"Але мінна небезпека знову посилилася. Що може бути пов’язане не тільки з тим, що шторм все попідривав і приніс, а з тим, що мін стало більше", - наголосила Гуменюк.

Водночас, говорячи про відвідування людьми узбережжя у літній сезон, речниця зауважила, що люди часто покладаються, наприклад, на хвилерізи, які є в Одесі, вважаючи, що вони забезпечують безпеку.

"Я хочу нагадати, що якщо здетонує міна навіть за хвилеломом, то на 200 метрів щонайменше можуть сягати її осколки. І це дуже потужні поранення можуть бути. А також нагадаю, що гідроудар у воді - дуже потужний – може привести до розриву внутрішні органів й до летальних наслідків", - підкреслила Гуменюк.

Вона закликала людей дослухатися до рекомендацій військового командування.

На узбережжі Чорного моря вибухнуло кілька "невідомих" мін

Як повідомляв УНІАН, днями в Оперативному командуванні "Південь" заявили, що на узбережжі Одеської та Миколаївської областей вибухнуло кілька мін невідомого походження.

Зокрема, вранці 26 липня поблизу одного з пляжів на Одещині стався самовільний підрив у воді двох мін. А увечері попереднього дня на узбережжя Миколаївщини винесло міну, яка також самовільно здетонувала, внаслідок чого було пошкоджено кілька десятків вікон в будівлях рекреаційного об’єкту.

Вас також можуть зацікавити новини: