ВВС: Херсон - найбільша втрата росіян після втечі з-під Києва

За словами авторів статті, деокупація Херсона - кульмінація терплячої, ретельно спланованої послідовності військових дій, яка почалася ще в липні.

Втрату Херсона можна порівняти з принизливим відходом Росії зі своїх позицій під Києвом навесні цього року. Путінські війська залишили єдиний обласний центр, який їм вдалося захопити після початку повномасштабного вторгнення.

Як йдеться в матеріалі ВВС, РФ втратила захоплені території на сході, флагман Чорноморського флоту був потоплений, а міст з Росії в окупований Крим досі не працює.

"Як і невдале захоплення Києва, утримання Херсона стало просто неможливим", - наголошується у матеріалі ВВС.

За словами авторів статті, деокупація Херсона - кульмінація терплячої, ретельно спланованої послідовності військових дій, яка почалася ще в липні.

Зазначається, що, ізолювавши російські сили і переконавши Москву в тому, що Херсон ось-ось буде атакований, Київ почав блискавичний наступ навколо Харкова, заставши Москву зненацька.

А на початку жовтня в результаті вибуху був "перекритий" Керченський міст, що зв'язує Росію з окупованим Кримом. Так була перерізана одна з ключових артерій постачання військ РФ.

"Незважаючи на заяви Путіна про те, що Херсон буде Росією "назавжди", після організованого Москвою "референдуму" наприкінці вересня стан його військ на захід від річки Дніпро ставав все більш ненадійним. Тихо і переважно вночі почався відхід Росії", - пише ВВС.

Незважаючи на те, що ЗСУ вже в Херсоні, українська влада продовжує проявляти обережність. Так, розвідка припускає, що тисячі російських військовослужбовців все ще можуть перебувати в Херсоні. Є також побоювання з приводу мін.

"Ці побоювання здійсняться або випаруються найближчим часом. Бій за Херсон добігає кінця. Осівши на своїх нових позиціях за річкою, росіяни, мабуть, цікавляться, яким буде наступний крок України", - підсумували в матеріалі ВВС.

Звільнення Херсона та правобережжя області

11 листопада 2022 року українські захисники зайшли в Херсон. У мережі вмить розтиражували фото й відео, як місцеві жителі зустрічають бійців.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський підтвердив деокупацію Херсона. Повідомлялося, що звільнено від російських окупантів і правобережжя Херсонської області.

Екс-командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Ходжес прогнозує, що після звільнення Херсона від окупантів українські військові зможуть завдавати ударів з HIMARS по позиціях росіян на підступах до Криму. 

Голова Українського Центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан вважає, що внаслідок виходу на правий берег Дніпра на Херсонщині українські сили оборони отримали політичні, військові та моральні переваги. Так, українські сили встановлять вогневий контроль над півднем Херсонщини та частиною Криму. 

Вас також можуть зацікавити новини: