Іран збирається передати Росії балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar / скріншот

На цей час немає інформації, що іранські балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar надійшли на бойове чергування в РФ.

Як розповів військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан, зараз в України дуже мало засобів для боротьби з балістичними ракетами.

"Ракети дуже небезпечні з точки зору своєї траєкторії, – заявив він. – Перехоплювати балістичні ракети може невелика кількість зенітних ракетних комплексів, типу Patriot. У нас таких комплексів немає... Є хороша тенденція поставок ЗРК Hawk. Ось їх потрібно кілька десятків, до сотні комплексів, для того щоб хоча б на глибину в півтисячі кілометрів прикрити наше небо".

За словами експерта, у світі загрозу від балістичних ракет виключають іншими способами:

"Знищують заводи з виробництва цих ракет, точки складування і точки пуску. Для цього нам потрібна паритетна зброя – ракети рівня Tomahawk".

Як зазначив Світан, є позитивна динаміка руху процесу щодо постачання паритетної зброї Україні.

Іранські ракети Fateh-110 та Zolfaghar: що відомо

Fateh-110 та Zolfaghar – це оперативно тактичні балістичні ракети малої дальності. Вони схожі на "Іскандери", додав Світан.

"Росіяни практично вийшли на так званий недоторканний запас, почали вибирати ракети вже зі стратегічних запасів, які жодна країна не чіпає. Тому росіяни і замовили такого роду ракети", – зазначив експерт.

Fateh-110: максимальна дальність: 300 км, закидається вага: 650 кг, точність (КВО) 3 м.

Zolfaghar: максимальна дальність: 750 км, закидається вага: 579 кг, точність (КВО) 10 м.