Іран збирається передати Росії балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar / скріншот

Якщо в обмін на балістичні ракети Fateh - 110 і Zolfaghar Росія допомагає Ірану прискорити реалізацію ядерної програми, серйозна загроза нависне не тільки над Україною і Близьким Сходом, а й над усім світом.

"В Ірані стає гаряче не тільки через протести. Іран разом з Росією створюють прецедент, де-факто, поширення ядерної зброї", – зазначив у колонці на НВ експерт Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

За його словами, у світі буде дуже неспокійно.

Відео дня

"Чи буде Росія застосовувати тактичну ядерну зброю, ніхто на 100% не знає, але США вже перемістили в Середземне море підводний човен, здатний нести 24 міжконтинентальних ракети з дальністю застосування до 18 тисяч км", – додав експерт.

Іранські балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar: що відомо

Амелін нагадав, що 6 жовтня Іран пообіцяв, крім дронів-камікадзе, передати Росії балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar, здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км. За словами експерта, швидше за все, цими ракетами постараються остаточно зруйнувати українську енергетичну інфраструктуру.

Fateh-110 та Zolfaghar: характеристики

Fateh-110

  • максимальна дальність: 300 км,
  • закидається вага: 650 кг,
  • точність (КВО) 3 м.

Zolfaghar

  • максимальна дальність: 750 км,
  • закидається вага: 579 кг,
  • точність (КВО) 10 м.

Раніше повідомлялося, що головною проблемою Zolfaghar для української системи ППО буде те, що ця ракета володіє бойовою частиною масою 579 кілограмів, яка відділяється при заході на ціль, що ускладнює її виявлення, відстеження і знищення.