Росія може отримати іранські балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar великої дальності / скріншот

Військовий експерт Олександр Коваленко детально розповів про особливості та відомі характеристики іранських балістичних ракет Fateh-110 і Zolfaghar великої дальності.

Як написав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір", зазначені ракети будуть досить непростою метою для української системи протиповітряної оборони (ППО).

Іранські балістичні ракети Fateh-110: що відомо

Згідно з даними у відкритих джерелах, дальність польоту ракети Fateh-110 становить до 300 кілометрів, її бойова частина може досягати до 600 кілограмів.

Відео дня

"Fateh-110 була розроблена на основі некерованої ракети Zelzal-2, яка в свою чергу була створена на базі Zelzal-1. І саме Zelzal-1 дає нам можливість уявити собі, що таке Fateh-110 в її нинішньому вигляді, – зазначив Коваленко. – Розробка Zelzal-1 зрушила з мертвої точки в Ірані, обкладеному санкціями і обмеженому ракетними технологіями, після того як Ісламській Республіці була здійснена поставка китайських ракет CSS-8".

За словами експерта, Zelzal-1 навіть повторювала характеристики китайських ракет, а саме, дальність польоту до 200 кілометрів, а маса бойової частини близько 500 кілограмів. Крім того, Zelzal-1 ввібрала в себе і особливості іншої ракети радянської ракети, а саме тактичної 9к52 "Луна-м".

"Таким чином, іранська ракетна програма – це симбіоз радянських технологій, з китайською модифікацією, але як не дивись на цю субстанцію, це саме коктейль з 9К52 "Луна-М" і С-75, що в свою чергу говорить про те, що іранські вироби можуть мати ті ж уразливі місця, що і радянські анахронізми. Навіть не дивлячись на умовну модернізацію", – резюмував оглядач.

Іранські балістичні ракети Zolfaghar: що відомо

Ракети Zolfaghar – продовження розвитку Fateh-110 з разюче відрізняються характеристиками, заявив Коваленко.

Дальність польоту ракети Zolfaghar – до 700 кілометрів. Дана ракета отримала систему наведення не тільки інерційну, але і GPS.

"Головною проблемою Zolfaghar для наших ППО буде те, що ця ракета володіє бойовою частиною масою 579 кілограмів, яка відділяється при заході на ціль, що ускладнює її виявлення, відстеження і знищення. Наприклад, цільнокорпусні ракети ОТРК "Іскандер" в цьому плані простіше перехоплювати, – попередив експерт. – Власне, іранські ракети – це щось середнє між ТРК "Точка-У" і ОТРК "Іскандер", зі своєю специфікою. Розробка алгоритмів протидії нашими ППО проти них потребуватиме часу, але було б набагато краще, якби наші партнери поспішили надати Україні ЗРК, здатні ефективно боротися з балістичними цілями".

Іран поставить Росії балістичні ракети Fateh - 110 і Zolfaghar

ЗМІ повідомляли, що Іран має намір передати Росії свої балістичні ракети класу "земля-земля" для війни проти України.

Зазначалося, що ракети Fateh-110 та Zolfaghar вже готуються на заводах.

Ракети можуть вражати цілі на відстані до 300 і 700 кілометрів відповідно.