Атака Росії 19 грудня: експерт зробив насторожуючу заяву

На думку військового оглядача, РФ постійно вдосконалює іранські БПЛА.

Росія проводить регулярну модернізацію іранських дронів. Не виключено, що удар РФ по Україні вранці 19 грудня саме Shahed-136 був перевіркою одного з напрямків прориву української ППО, а також повноцінним бойовим випробуванням модернізованих версій дронів у мороз і на великих відстанях.

Як відзначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, виходячи з результатів, ефективність всіх цих зусиль росіян склала всього 15%, протидія ППО - 85%.

"Запуск дронів-камікадзе здійснювався зі східного узбережжя Азовського моря. Метою, очевидно, був саме Київ. Але, чому не з території Білорусі, звідки підліт до Києва значно менший за часом і ефективність удару, на перший погляд, повинна бути вище... Або? Сьогодні вранці у Києві було -9°, але ж, здавалося б, у мороз паливна система Shahed-136 не працює ефективно та схильна до відмов? Виходить, що це не так? Насправді ж, так", - заявив Коваленко.

За словами експерта, РФ постійно модернізує іранські дрони: "Отримуючи нові партії БПЛА, Росія почала не відразу їх застосування, а, найімовірніше, модернізацію - підготовку до зимового періоду".

"З урахуванням того, що за сьогодні був знищений практично місячний потенціал виробництва Shahed-136 в Ірані, при витратах ресурсу на модернізацію, всі ці рефлексії мають вельми сумнівне ККД", - додав Коваленко.

Росія атакувала Київ 19 грудня

Нагадаємо, у ніч проти 19 грудня російські війська атакували Україну іранськими дронами-камікадзе Shahed-136/131, зокрема, атака була спрямована на Київ і область.

За даними Повітряних сил України, всього виявили близько 35 баражуючих боєприпасів, всі вони були запущені зі східного узбережжя Азовського моря.

Силам ППО України вдалося знищити 30 дронів-вбивць.

Як розповів президент України Володимир Зеленський, Росія отримала від Ірану ще одну партію іранських дронів-камікадзе Shahed-136. Саме ними країна-агресор атакувала Україну цього разу. Нова партія дронів для Російської Федерації складається з 250 Shahed-136.