Латвія продавала РФ мікросхеми, які могли використовувати під час виробництва "Кинджалів" / фото ua.depositphotos.com

Уже після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну з Латвії у РФ на мільйони євро імпортували мікросхеми, які могли використовуватися під час виробництва таких ракет, як "Кинджал", С-300 І X-59. Їх окупанти запускають по мирних українських містах. Про це йдеться у розслідуванні The Insider.

"Поки неясно, чи використовувалися ці мікросхеми під час виробництві ракет, але вони точно можуть використовуватися (для військових цілей), оскільки схожі за параметрами пристрої виявлялися, зокрема, у "Кинджалах", С-300 І X-59", - йдеться у статті.

Зазначається, що мікросхеми були створені на базі Ризького заводу напівпровідникових приладів (РЗНП). А закуповувало їх російське ТОВ "Компания Леста-М", яке постачало латвійські мікросхеми підприємствам військово-промислового комплексу РФ. За даними видання, співвласником "Леста-М" є Петро Шумів, які раніше очолював російське представництво РЗНП ТОВ "Альфа".

Відео дня

Також у розслідуванні вказується, що ключовим торговим партнером "Леста-М" був Науково-дослідний інститут електронних приладів (НІІЕП). З ним компанія уклала контрактів всього на 43 мільйони рублів. Відомо, що інститут входить до складу "Ростеха" через концерн "Техмаш", він брав участь у розробці ракетних комплексів "Кинджал" і "Іскандер".

Ще "Леста-М" постачала схеми Іжевському електромеханічному заводу "Купол" (виробляє зенітно-ракетний комплекс "Тор-М2Е"), Уфимському приладобудівному виробничому об'єднанню (випускає бортові прилади для Су-27), Уральському оптико-механічному заводу (виробляє оптико-локаційні станції для військових літаків) та іншим компаніям військово-промислового комплексу.

Зазначається, що компанія уклала держконтрактів на поставку мікросхем з Латвії на більш ніж 80 мільйонів рублів. За даними джерел у ЗСУ, у збитих російських ракетах таких мікросхем ще не знаходили.

Виробництво ракет в Росії - що повідомлялося

Раніше газета The New York Times з посиланням на офіційні особи США, Європи та України повідомляла, що Росія збільшила виробництво ракет, зумівши подолати санкції та експортний контроль. І робився висновок, що Україна тепер особливо уразлива до посилених атак найближчими місяцями.

Зокрема, зазначалося, що РФ підірвала експортний контроль США, використовуючи свої розвідувальні служби і Міністерство оборони для управління незаконними мережами людей, що контрабандою провозять ключові компоненти.

Вас також можуть зацікавити новини: