Сергій Жирнов в інтерв'ю УНІАН заявив, що Путін – божевільний дурень, він плюнув в обличчя Китаю / фото facebook.com/jirnov

Екс-співробітник КДБ Сергій Жирнов: Китай не проти війни в Україні, він зацікавлений у тому, щоб конфлікт тривав ще багато років

10:00, 14.04.2023
19 хв. Інтерв'ю

Полковник запасу КДБ, екс-розвідник, політолог та публіцист Сергій Жирнов в інтерв'ю УНІАН прокоментував нібито злив планів ЗСУ щодо контрнаступу, напругу у відносинах між Росією та Китаєм, а також розповів, хто вб'є Путіна, й чи скасують парад на Красній площі у Москві 9 травня.

Поговоримо про нібито злив планів ЗСУ щодо контрнаступу. Що ви думаєте з цього приводу? Фейк чи не фейк? Хто за всім цим стоїть і навіщо?

Я вважаю, що вся ця історія – буря в склянці води. По-перше, вона стара. Публікації почали з'являтися ще на початку січня, ходили по "лівим" каналам. Зливи пішли у кінці лютого – початку березня в чаті віртуальних гравців. Потім це перекинулося у Telegram-канали і звідти виплеснулося на сторінки великого друку, інтернет-сайтів та у телевізійні компанії. А далі вся ця історія була просто дуже сильно розкручена, тому що всім потрібні підписка і перегляди. З цього зробили моторошний шпигунський скандал, яким ця бодяга не є.

Якщо виходити з того, що це слив, то чий? Спецслужб? Американських чи російських? Якщо російські служби поцупили пентагонівські файли, які дали їм можливість зрозуміти, що там відбувається з українським контрнаступом, то їм треба було як зіницю ока ці файли зберігати, і не дай Бог, якщо українці пронюхають про те, що такі файли були злиті, і змінять плани.

Вся ця штука – абсолютна бодяга. Там немає ніякої секретної інформації. Старі карти на лютий і березень, які нікому нецікаві. Якісь плани поставок? У публікаціях напередодні і після "Рамштайнів" ви отримаєте набагато більше всього і детальніше.

Припустимо, якби була злита інформація, якої не було ніколи в житті. Наприклад, замість інформації про передачу HIMARS або планують бомб з дальністю польоту в 150 кілометрів ми дізналися б про те, що США передали Україні крилаті ракети, які можуть летіти на 5 тисяч кілометрів. Ось це була б бомба. Або злили б, що вам поставили 150 штук F-16, і всі вони зараз покриті мороком на фронті, але в один момент можуть злетіти і розбомбити до чортової бабусі всі російські війська. Або що вам поставили п'ять підводних човнів, і тепер український Військово-морський флот існує у Чорному морі. Я б ще зрозумів. Нічого такого навіть близько немає у всіх цих справах.

Там був злив, що американські спецслужби знають все, що відбувається в російських спецслужбах. Хто зливатиме у публічний простір, що у США є джерела в спецслужбах Росії? В цьому випадку американцям потрібно тримати як зіницю ока дану інформацію. Більш того, навіть якщо росіяни отримали такі дані, що, вони будуть зливати це проти себе? І говорити: "Ось такі ми ідіоти, що американці знають про нас все"?

З точки зору колишнього старшого офіцера служби зовнішньої розвідки РФ і КДБ, все це дитячий садок.

ЗЛИВ ПЛАНІВ ЗСУ З КОНТРНАСТУПУ – БУРЯ В СКЛЯНЦІ ВОДИ

Чиї сливи могли бути? У мене є дві версії. Перша версія: американці направлено злили, щоб в Росії перестали спати. Таке вже не перший раз, до речі. Директор ЦРУ виходив і говорив: "У нас є "кріт" у Кремлі. Я щоразу сміявся над цим у відповідь усім журналістам, які мене запитували. Коли директор ЦРУ розповідає, що у нього є "кріт", він просто тролить Кремль. Адже служба контррозвідки не може не відреагувати. Отже, Патрушев, Бортніков будуть ловити "крота" в Кремлі, відповідно, вони будуть недосипати, і вся ця справа працює на нашу користь. Ця версія досить правдоподібна.

Друга версія. Коли ми говоримо Захід, США, Франція, Німеччина – це узагальнююча категорія, в житті немає ніякого згуртованого Заходу. Так, за Україною стоїть західна коаліція розвинених країн, але це 54 країни, у кожної з яких є свої проблеми і завдання. Немає згуртованого Заходу і немає згуртованих США. Є країна, в якій 350 мільйонів населення, лобі, двопартійна система, президент Джо Байден, навіть у команді якого присутні люди з різними баченнями про допомогу Україні. І у кожного з них – прихильники, що працюють в різних структурах. Припустимо, серед 25 тисяч військових, які працюють у Пентагоні, є прихильники Трампа, які вважають, що Байден занадто багато допомагає Україні. І ось ці люди можуть у себе на робочому місці поцупити якісь документи і злити. Цілком можливо, що вони симпатизують президенту Путіну і можуть це зробити. Якщо такий злив був, його можна пояснити тим, що таким чином допомогли російській розвідці, Путіну, організували скандал з розслідуванням, які можуть створити проблеми всередині Пентагону, і якісь цілі будуть досягнуті. Це цілком робоча версія, яка має право на життя.

Екс-розвідник прокоментував шпигунський скандал зі зливом планів ЗСУ щодо контрнаступу / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Є ще третя версія. Коли російські спецслужби побачили, як це вся справа розвивається, вони могли взяти деякі документи з усього масиву і переробити під себе для того, щоб хоч трошки використати цей скандал на свою користь. Звідси виникли ці історії з неіснуючими цифрами втрат.

Отже, це буря в склянці води. Через якийсь час це все зійде нанівець.

Викликала бурю інша шпигунська новина – інтерв'ю втікача ФСОшника Гліба Каракулова. Чи почули ви щось нове для себе про інсайди, про Путіна, його таємниці та особисте життя? Багато хто вважає, що Каракулов міг бути підставним.

Я його уважно послухав. Правда, з ним було записано 10 годин, а я слухав тільки змонтований годину. Склалося враження як про абсолютно автентичний запис. Реальна, не дуже велика людина. Єдине – він служив 12 років в ФСО і він – капітан. Я служив 8 років у КДБ і пішов звідти майором, а міг би піти підполковником. Якось він слабо ріс. Можливо, він прийшов якимсь техніком.

В основному правдоподібна розповідь. Каракулов не надував щоки, не будував з себе якусь велику людину, який знає всі секрети Кремля, який має доступ до всіх секретних файлів. У цьому сенсі він абсолютно нормальна людина.

В його інтерв'ю для мене не було нічого нового. Він просто зсередини підтвердив все те, що ми аналітично вже вивели. Наприклад, про однакові кабінети у всіх бункерах Путіна, про його бронепоїзди, папочки, його відгородженість від будь-якого отримання інформації, про невикористання ним інтернету. Додав історію про куб, з якого Путін зв'язується із зовнішнім світом.

Інтерв'ю цікаве ще тим, що офіцер ФСО, людина з критичним поглядом на війну на Путіна може втекти з такої системи разом із сім'єю. Це означає, що не так там вже й схоплено у них і що всіх не перехопиш.

В інтерв'ю Каракулова я зробив тільки одну позначку для розмови з вами про те, що чутки про хворобу Путіна навмисно поширюються, а насправді він здоровий. Чи Правда це? І в такому випадку, що це за гра така? Які цілі переслідуються?

У цьому сенсі Каракулов дав досить обтічні відповіді і ні настільки цікаві. Ні про Кабаєву, ні про сім'ю, ні про дочок. Тут не треба забувати, що у нього в Росії залишилися заручники – батьки, мама його дружини. Цілком можливо, що він не все розповідає. У мене не склалося враження, що він спеціально притримує якусь інформацію. Видно, що у нього немає навичок спілкування із журналістами. Я навіть був розчарований. Якби я його розкручував, я б його розкрутив на якісь більш цікаві теми.

Будь-якого диктатора як правило вбиває його найближче оточення, заявив Сергій Жирнов / фото facebook.com/jirnov

З іншого боку, а що він міг знати? Це маленький технар, у якого завдання – провести кабель телефону, переконатися, що він працює, і все. Найцікавіша річ, яку він розповів – коли з Бочарова струмка у Сочі поїхав кортеж, і він був переконаний, що Путін поїхав до Москви, але той продовжував перебувати в Сочі. Ось він розповів, що Путін грає і в такі речі. Це для мене теж не було великим відкриттям. Я завжди говорив, що Путін дуже не любить працювати, тому робить вигляд, що поїхав кудись у Кремль, а насправді продовжує сидіти в Сочі, кататися на водних лижах і отримувати задоволення.

Інтерв'ю цікаве. Це не якась підробка. Я не бачу, в чому міг бути інтерес для російських спецслужб запустити таку дезу, тому що її там немає. Ну, ось про здоров'я... Але знову ж таки, він з Путіним-то не спілкувався, він його бачив здалеку, не більше, ніж ми по телевізору. Грубо кажучи, якби у Путіна були б якісь проблеми, то ці люди їх не побачили б, як і його двійників.

Ще одна теорія змов. На арену вийшли важковаговики. Екс-глава британського Генштабу генерал-лейтенант Даннатт заявив, що Путіна вб'ють його ж сподвижники, як Цезаря. На роль Брута, за його словами, цілком підходить Герасимов. Нібито Путін цього боїться, і тому Герасимов був засланий в Україну. Вторить йому і екс-глава ЦРУ Олсон, заявляючи, що Путіна вб'є його ж генеральське оточення. Що за синхронні заяви? Це попередження, прогноз, комусь конкретна пропозиція?

Це і те, і інше, і третє. Мені дуже приємно поява таких заяв, тому що я про це сказав 12 місяців тому. Це зрозуміло будь-якому колишньому співробітнику спецслужб, що будь-якого диктатора, який охороняється і відокремився від країни службою безпеки, вбиває як правило його найближче оточення. Для цього не треба бути ніяким колишнім директором ЦРУ і колишнім главою англійської розвідки. Це вам скаже будь-яка людина зі спецслужб. Інша справа, що вони запізнилися.

Це історія. Як Павлу І табакеркою допомагала його ж охорона, французьких королів труїли їхні ж родичі або колишні охоронці. Нічого нового вони не повідомили.

ПУТІН ПЛЮНУВ В ОБЛИЧЧЯ КИТАЮ, І СІ ЦЗІНЬПІН ДАВ "ВІДМАШКУ"

Поки Путіна в світі починають ховати політично. Дуже цікаву заяву зробив посол Китаю у Європейському Союзі про те, що Китай не визнає окуповані території, що не буде продавати РФ зброю і виступає проти застосування ядерної. Це після того, як Путін з Лукашенком вирішили плюнути в спину Китаю і поділитися ядерною зброєю. Як ви вважаєте, ось цей крен, ніж в спину з чим пов'язаний? Сі приїхав до Москви і побачив неадекватність Путіна?

Все набагато гірше для Китаю. І все менш погано, ніж це подається. У Китаю немає ніякого повороту. Все це не означає, що Китай проти війни Росії, що Китай перестане допомагати Росії. Китай зацікавлений в тому, щоб цей конфлікт тривав в уповільненому варіанті ще багато років, тому що це вимотує РФ і ставить її у повну залежність від Китаю, це вимотує Захід, напружуючи його збройні сили і можливості. Тут нічого нового немає.

Ніякої дружби між Путіним і Цзіньпінем немає, впевнений Жирнов / фото REUTERS

Нове інше. Це Путін плюнув в обличчя Китаю. Коли ми обговорювали візит Сі Цзіньпіна до Москви, ми говорили, що щось пішло не так. Путін не приїхав зустрічати Сі Цзіньпіна в аеропорт, не послав Мішустіна, а послав якогось абстрактного віце-прем'єра, якого ніхто не знав і не знає. Далі Путін дозволив собі зауваження з приводу плану Китаю. Сі Цзіньпін з одного боку дав йому ярлик, але одночасно потролив, тому що він таким чином показав, що Китай вирішує, кому тут бути, а кому не бути. І у того, і в іншого були кислі морди. Ніякої дружби на століття немає. Якщо Путін повірив, то він просто нічого не розуміє в Китаї. На сході чим пишніше говориться про дружбу, тим менше люди в неї вірять.

Китай ще до візиту влаштував провокацію: видав нові карти, де поміняв на мільйоні квадратних кілометрах всі назви на старі китайські. В принципі, все не так райдужно, як могло здатися.

Незрозуміло мені тільки поведінка Путіна з самого початку було. Як тільки поїхав Сі Цзіньпін, Путін почав плюватися в бік Китаю, Медведєв тут же заговорив про ядерку, і Путін з Лукашенком заговорили про ядерку. Але ж Сі Цзіньпін говорив Путіну, що для Китаю це червона лінія, що ні в якому разі не можна говорити про ядерну зброю. І прем'єр-міністр Індії говорив Путіну те ж саме. Тоді Путін заткнувся на пару тижнів, а потім знову підняв це питання.

Мені незрозуміла поведінка Путіна. Поведінка Китаю мені зрозуміла, тому що Китай – це велика світова держава, 1,4 мільярда населення, трохи менше економіка, ніж у США, але це друга економічна держава в світі. Путін від нього залежить тепер повністю, оскільки він пересварився із Заходом і тепер у нього єдині економічні партнери – Індія і Китай. Хоча Китай як і раніше для Росії є найголовнішим потенційним і стратегічним ворогом. У Китаю претензії на Сибір і Далекий Схід, але воювати з Росією він не збирається, він все просто скупить, він вже на чверть їх скупив. І Путін, розуміючи, що у нього ні з ким немає ніякого іншого плану, все-таки дозволив собі плювати в обличчя Сі.

Путін сам загнав себе в кут, заявив екс-співробітник КДБ Сергій Жирнов / фото REUTERS

Сі Цзіньпін дав відмашку, причому по-китайськи – сам нічого не сказав, не став спускатися до путінського рівня. Першим постійний представник Китаю у Радбезі ООН заявив, що неприпустимо використовувати ядерну риторику, другим – посол в ЄС. Для Китаю це жахлива річ, тому що сказати, що їхня риторика – це просто риторика, і так плюнути в обличчя ще треба сподобитися. Путін – божевільний дурень. Він не розуміє взагалі, що він загнав себе в кут, не розуміє, що в такій ситуації не можна лаятися з останнім партнером.

Можливо, Путін почав плювати в Сі Цзіньпіна ще тому, що виданий ордер? Багато хто говорить, що товаришеві Сі дуже сподобався Мішустін в якості наступника Путіна.

Причин може бути скільки завгодно, тому що Путін сам загнав себе в таку ситуацію, коли зараз його всі ненавидять. Я думаю, в Росії немає людини, яка б не ненавиділа Путіна, за винятком психічно хворих. Його ненавидять всі з усіх боків, тому що він всіх тягне за собою в могилу. У тому числі і партія війни – "гіркіни", "дугіни" всякі. Коли Гіркін каже йому: "Володимир Володимирович, заткнися", я дивуюся, що його не посадили відразу. І "пригожинці", які матюкають всіх, кого призначав особисто Путін. До речі сам Пригожин вже відкрив президентські перегони, він вже є потенційним кандидатом на виборах 2024 року і формалізує відносини з Партією "Справедлива Росія".

А інший кавказький вірний пес Путіна взагалі пропав з радарів? Я про Кадирова. І в цей час на Кавказі почастішали перестрілки. Що там відбувається? Закипає котел?

Котел там ніколи не зупинявся закипати, просто він був прикритий кришкою, і у Кадирова була головна роль – тримати ногу на цій кришці, не даючи можливості цьому котлу виплеснутися. І коли він трошки спробував понадувати щоки і стати якимось федеральним політиком, йому показали його місце. І він повернувся на те місце, де йому і належить бути. У цьому сенсі він нікуди не пропадав, постійно пише, навіть десь світиться. Він просто пішов з федерального медійного простору. Швидше за все, федеральним каналам була дана відмашка його більше не показувати.

У Кадирова немає федерального потенціалу, тому що він кавказець. Пригожин все-таки номінально російської титульної нації, за ним потенційно стоять всі російські фашисти, націоналісти та імперці. Ці всі люди за Кадировим стояти не можуть. Якщо до влади прийдуть "дугіни" і "гіркіни", вони просто задушать Кавказ, мало нікому не здасться. Вони там будуть просто всіх поголовно вирізати аулами і містами.

ДЛЯ НАС БЕЗ РІЗНИЦІ – БУДЕ УБИТИЙ ДВІЙНИК АБО СПРАВЖНІЙ ПУТІН

Що за п'єсу почали розігрувати Лукашенко і Шойгу? Я про заяву усатого про те, що він вимагає від Росії гарантії безпеки.

При розвалі СРСР було чотири радянські республіки-Казахстан, Україна, Білорусь і Росія. Три з них (Казахстан, Україна, Білорусь) за Будапештським меморандумом відмовилися від своєї ядерної зброї і носіїв, передавши їх РФ під гарантії безпеки Росії, США і Великобританії. У цьому сенсі все дуже логічно. Але коли Лукашенко з Путіним заговорили про повернення ядерної зброї на територію Білорусі, то це є порушенням меморандуму. Крім того, це порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1968 року. Вони намагаються зробити вигляд, що типу Білорусь була ядерною державою, і що тут ніякого поширення немає.

Жирнов пояснив, в якому випадку Україна може вимагати повернути їй ядерну зброю / фото ua.depositphotos.com

Якщо Білорусь це зробить, то і Україні треба сказати: "Поверніть нам нашу ядерну зброю, а якщо ви нам її не повертаєте, то, оскільки ви обнулили Будапештський меморандум, у нас з'являється офіційне право відновити її самим". У вас є весь потенціал, ядерне паливо і станції, на яких можна збагатити уран, в Дніпрі є підприємство, яке робить носії ядерної зброї. Україна може дуже легко за п'ять років стати ядерною державою.

Це міжнародне право. Якщо вони обнулять міжнародний документ, до вас повернуться всі ті права, якими ви володіли станом на 1994 рік.

І як поставляться до цього наші партнери, від поставок озброєння якими ми залежимо?

Це інше питання і складна тема. Але вони можуть поставитися до цього так само, як вони ставляться до Ізраїлю, Пакистану, Індії, Південної Африки та Північної Кореї, які мали або мають ядерну зброю, і ніхто проти цього не повставав.

У Росії зараз поширюється флеш-моб проти проведення парадів на 9 травня. Зрозуміло, що це пов'язано з почастішанням "бавовної" в РФ, вже навіть в Москві. Як ви вважаєте, ризикнуть проводити парад на Красній площі 9 травня?

Це показова річ, і вона такою була ще минулого року, бо скасували повітряну складову всіх парадів. До речі, знаєте, чому ще Путін її на Красній площі скасував? Тому що він уявив, як якийсь льотчик просто спікірует на площу, зробить те, що зробили ісламісти проти веж-близнюків. І щоб не було такої ймовірності, вони просто скасували. Я ще здивувався, як вони танки пустили.

Звичайно, вони це все зараз скасують. Хоча українська сторона сказала, що нічого не робитиме на Красній площі 9 травня, є інше припущення, яке я чув. Спочатку парад репетирують на Ходинському полі, де не буде ніяких цивільних глядачів, тільки війська. І ось на Ходинське поле можна відбомбитися, влаштувавши багато-багато втрат, і це буде законна військова ціль.

Західний світ поставив хрест на Путіні, зазначив Сергій Жирнов / фото REUTERS

У контексті запрошень генералітету РФ взяти участь у долі Путіна і його фізичному усуненні забув з вами обговорити, чи не опрацьовується зараз варіант офіційних похоронів одного з його двійників? Враховуючи те, що Путін розуміє, що йому кранти.

Якби він був розумною людиною, то він би це опрацьовував. І для нього це взагалі відмінний вихід. Але розумна людина не зробила б нічого з того, що Путін робить 14 місяців.

Для нас без різниці – буде убитий двійник або справжній Путін. Будь-який двійник або Путін, якого вб'ють або здадуть в Гаагу – символ. Нам цього достатньо. І в сучасному світі з інтернетом і взаємозв'язком всіх континентів Путін ніде не сховається.

Нагадаю заяву президента Зеленського, який сказав: "Я бажаю Путіну закінчити життя в підвалі з відром для нечистот". Насправді це символічна заява, тому що навіть якщо він закінчить життя в якійсь віллі з золотим туалетом, то сенс від цього не змінюється.

Путін після випуску ордера на арешт в Гаазі перестав бути політичним діячем. Формально. Західний світ його вже не розглядає як політичного діяча. Він його розглядає як підозрюваного військового злочинця. У цьому сенсі на ньому поставлено хрест.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся