Кораблі РФ потрібно атакувати не тільки морськими дронами, зазначив експерт / фото Міноборони РФ

Російські кораблі мають на озброєнні досить посередню ППО, їх цілком можна атакувати не тільки морськими, але і повітряними дронами.

Ймовірність ураження російських кораблів з повітря досить висока, певен військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Морські дрони - шторм Чорного моря! Повітряні дрони-гроза Чорного моря? Чому б і ні? В останні дні тільки й розмов про українські морські дрони, які покроково, неспішно, але невідворотно змінюють розстановку сил у Чорному морі. Але чому в цьому контексті не згадують повітряну компоненту? Особисто для мене питання, чому по російських військових кораблях працюють переважно морські дрони, а повітряні - ні, так і залишається без відповіді. Тим часом, я вже неодноразово зазначав, що кораблі чорноморської флотилії мають на озброєнні досить посередню морську ППО, а точніше - взагалі не мають", - зазначив він.

Відео дня

При цьому експерт навів у приклад кораблі проекту 22160, у яких з систем ППО на озброєнні є хіба що станковий кулемет 14,5-мм МТПУ-1 "Жало", ПЗРК "Голка"/"Верба" і, в деяких випадках, сухопутний ЗРК "Тор-М2", що розміщується на вертолітному майданчику.

"Ефективність застосування сухопутної ЗРК на морі можете собі тільки уявити", - написав Коваленко.

Експерт визнав, що потужності повітряному дрону для затоплення корабля не вистачить, але її достатньо, щоб "пошкодити його РЛСО, навігаційне обладнання та інші зовнішні системи управління, що гарантовано відправить корабель в ремонт":

"Власне, не тільки одна Москва уразлива для якихось повітряних об'єктів, російські військові кораблі ще з часів СРСР мали проблему з ефективною ППО і проблема ця так і не була вирішена в епоху якоїсь Російської Федерації".

Втрати РФ в Україні - скільки росіяни втратили кораблів

Нагадаємо, загальні бойові втрати Росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення попередньо складають 256 510 чоловік особового складу. За минулу добу українські захисники ліквідували близько 460 російських загарбників.

Крім того, Росія втратила 18 кораблів/катерів, 4332 танки, 8410 бойових броньованих машин, 5193 артилерійських систем, 316 вертольотів, 4276 БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Вас також можуть зацікавити новини: