Дикий стверджує, що Україна зіткнулася з "жахливим" дефіцитом снарядів на фронті / Колаж УНІАН, скріншоти

Україна зіткнулася з "жахливим" дефіцитом снарядів на фронті та ракет для ППО. Про це повідомив військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий.

"Те, що зараз відбувається – це вже жахливий дефіцит. 2000 снарядів на добу з лінією фронту в 1500 км – це ні про що. 152мм радянські, 155-мм натівські та 120 міни – по всіх них вже гострий дефіцит. Як це виглядає. Якщо раніше треба було дістати координати цілей, передати їх артилерії і далі стояли питання: чи встигне втекти чи не встигне, то зараз збирається інформація по багатьох цілях і доводиться обирати, на що витрачати снаряди. І кожного дня доводиться робити такий болісний вибір", – зазначив Дикий.

За його словами, ситуацію з браком снарядів в України можна порівняти з тим, що було на початку 2022 року. Крім артилерійських боєприпасів, Україні також не вистачає ракет для систем ППО, вважає експерт.

Відео дня

"Що стосується ППО, то ракети - так само, як і снаряди, – це розхідний матеріал. І з кожним масованим ракетним ударом його стає все менше. І я боюся, що зараз ми вже знаходимося в тій ситуації, коли доводиться обирати по системах ППО середньої дальності. Нам треба визначати – посилювати прифронтові ділянки, але в такому варіанті ми маємо розуміти, що менше ракет залишиться для оборони тилу", – сказав Дикий.

Він також додав, що зараз РФ застосовує авіацію за лінією фронту, але зовсім скоро ця ситуація може змінитися. 

"Не забуваймо, що поки що вся російська авіація у нас діє з-за лінії фронту, до того ж здалеку. Вони бояться не те що її перелітати, вони бояться навіть до неї підлітати. Але ж коли вони відчують, що у прифронтового ППО закінчилися ракети, тоді це буде зовсім інша історія. Якщо вони почнуть долітати навіть безпосередньо до лінії фронту і бити з неї КАБами – це буде зовсім інша історія", – пояснив експерт.

Стосовно ППО, Дикий вважає, що їх брак Україна може покрити постачаннями з Європи. Втім, він не має такої впевненості стосовно артилерійських снарядів. 

"Тут є сподівання, що щось можуть нашкребти європейці, на відміну від артилерійських снарядів, які потрібні саме мільйонами. Їх у європейців фізично немає. Ракети ж потрібні десятками, максимум – сотнями. І тут є сподівання, що крім Америки є щось у інших наших союзників, їх по Європі й шукають", – сказав ветеран АТО.

Брак снарядів в України: що варто знати

Через брак боєприпасів ЗСУ доведеться поступатися деякими позиціями. Про це сказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. На його думку, йдеться не про критичні територіальні втрати, але й про розширення звільнених територій зараз неможливо говорити.

За даними Business Insider, Росія зберігає перевагу в артилерійських боєприпасах з початку війни і за останні місяці ця перевага продовжує зростати - Україна зараз випускає лише 2 000 снарядів на день, тоді як Росія - 10 000 снарядів на день.

Вас також можуть зацікавити новини: