Буданов очолює ГУР з 2020 року / Колаж УНІАН / Скріншот, фото Reuters

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов входив до елітного підрозділу "Загін 2245", який готувало американське Центральне розвідувальне управління.

Як говориться в статті The New York Times, Буданов був одним з офіцерів підрозділу, який захоплював російські безпілотники і засоби зв'язку, щоб техніки ЦРУ могли перепрофілювати їх і зламати шифрувальні системи.

"Генерал Буданов був висхідною зіркою в підрозділі 2245. Він був відомий сміливими операціями в тилу ворога і мав глибокі зв'язки з ЦРУ. Агентство підготувало його, а також зробило екстраординарний крок, відправивши на реабілітацію в Національний військово-медичний центр Уолтера Ріда в Меріленді після того, як він був поранений в праву руку під час боїв на Донбасі", - пишуть журналісти.

Відео дня

Під час однієї з операцій Буданов, переодягнувшись у російську форму, висадився в окупованому Криму, переправивши бійців через вузьку затоку на надувних катерах. На півострові українських бійців зустрів елітний підрозділ спецназу РФ. Під час бою окупанти зазнали втрат - серед убитих був син російського генерала. Потім українська група відступила до берегової лінії і кілька годин пливла на підконтрольну Україні територію.

Партнерство було настільки успішним, що ЦРУ захотіло повторити його з іншими європейськими спецслужбами, орієнтованими на протидію Росії, пише газета.

Допомога ЦРУ Україні: що відомо

Нагадаємо, що раніше The New York Times опублікувало статтю, в якій повідомляється про тривалу співпрацю США і України в галузі розвідки.

За їхніми даними, уздовж російського кордону побудували 12 секретних об'єктів. Також розвідуправління США частково оснащує підземну військову базу, яку називають "секретним нервовим центром Збройних сил України". 

Вас також можуть зацікавити новини: