Нардеп Костенко пояснив, чому призов ув'язнених в армію - "не вихід" для України / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото УНІАН

Секретар оборонного комітету Верховної Ради України, народний депутат Роман Костенко пояснив, чому призов до армії колишніх ув'язнених та тих, хто зараз відбуває свій термін або має заочну судимість, - "не вихід" для України.

За його словами, серед тієї категорії людей, яка вже відбуває покарання, є приблизно 50 тисяч. З цієї кількості мобілізувати Україна зможе максимум 4-6 тисяч при потребі десятків тисяч на місяць, адже інші - це хворі, жінки, люди, непридатні в армію за віком тощо. 

"Ми можемо знайти серед них десь 4-6 тисяч людей при потребі на місяць десятків тисяч. Чи вирішить це мобілізаційне питання хоча б на місяць - точно ні", - сказав нардеп 24 Каналу.

Відео дня

За його словами, безумовно, Україна має у питанні призову вибірково підходити до мобілізації умовно засуджених, людей, які відбули покарання, але не стають на облік тощо. Є чимало українців, які просто дають хабаря і таким чином отримують судимість, щоб не йти в армію, підкреслив Костенко. "Тому до умовно засуджених треба конкретно підходити і дивитися на тяжкість злочину", - вважає він.

На його думку, глобально така мобілізація не вирішить загальну потребу армії у більшій кількості людей, водночас конкретно в даному кейсі, потрібно зважено підходити до кожного пункту.

Тисячі українців з судимістю мають бажання воювати за Україну

Днями міністр юстиції Денис Малюська заявив, що щонайменше 50 тисяч осіб через погашену судимість не перебувають на обліку в ТЦК. Водночас серед засуджених є тисячі людей, які мають бажання приєднатися до армії.

За словами міністра, ще на початку вторгнення Україна помилувала понад 300 засуджених, які взяли до рук зброю та пішли захищати країну. Чиновник вважає, що держава могла б вдало реалізувати механізм мобілізації засуджених. На його думку, не обов'язково давати цим людям автомати, в армії можна копати траншеї чи виконувати іншу роботу, в якій не задіяна зброя.

Вас також можуть зацікавити новини: