Військовий прокоментував можливу мобілізацію засуджених / фото ua.depositphotos.com

Серед українських захисників на передовій немає однозначного ставлення до ідеї про мобілізацію засуджених. Офіцер артилерії 4-ї бригади НГУ "Рубіж" Володимир Назаренко з позивним "Сонечко", поділився власним поглядом на ймовірну мобілізацію засуджених, а також висловив думку про те, які правила мають бути створені для такої мобілізації.

"Насправді, на фронті немає однозначної точки зору щодо цього питання", - акцентував він в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Назаренко зауважив, що мобілізація засуджених, в першу чергу, не має асоціюватись з практикою російських окупантів, яку всі пам’ятають по Бахмутському напрямку, "де ми тримали оборону та відбивали атаки найманців "Вагнера", яких вербували по колоніям та тюрмам країни-агресора".

"В окупантів функціонують такі штрафні загони, де людей не рахують за людей. Я не хочу, щоб була якась асоціація з тим варварським відношенням, навіть до злочинців. Не хочу, щоб в принципі були якісь штрафні загони, як це було за радянських часів і зараз в окупантів, коли  людина просто "гарматне м’ясо", яке закидають під наші кулемети, на амбразури, на гармати та міни. Такого підходу не може бути, бо ми європейська країна",- підкреслив офіцер. 

Відео дня

По-перше, потрібно чітко відокремлювати засуджених за тяжкі злочини, які відбувають покарання, від тих, хто вже давно відбув свій строк. "Тобто, від тих, які відбувають покарання та зобов’язані відбути строк, тому що вони вчинили злочин, відокремити тих, які вже давно відбули строк покарання, але мають судимість. Вони вже відсиділи велику кількість років за той злочин і, сподіваюсь, виправились. То відповідно до тих, які вже понесли покарання, я вважаю, можна в окремих випадках розглядати можливість виконання їхнього конституційного обов’язку. Захищати свою сім’ю, місто, країну, як у кожного придатного до цього чоловіка, такі права є у тих, хто відбув покарання, але лишилась якась судимість",- вважає офіцер артилерії 4-ї бригади НГУ "Рубіж"

По-друге, це можуть бути засуджені не за особливо тяжкі кримінальні злочини, а за певні економічні або адміністративні. 

"В адміністративному або в кримінальному кодексі є такий вид покарання, як суспільно-корисні роботи. В принципі, такі суспільно-користі роботи можуть бути десь на третій-четвертій лінії оборони, у вигляді будівництва якихось укріплень, виконання тилових задач. Це можна розглядати і про це можна говорити",- сказав Назаренко. 

Також, на думку офіцера, така мобілізація може розглядатись, як певний елемент амністії для тих, чия вина вже доведена в суді, але хто добре себе поводить, розуміє за скоєння якого злочину він був засуджений. "Хто виправився або подав якесь клопотання про амністію. В нинішньому Кримінальному кодексі передбачено, що якийсь строк суд може пом’якшувати, заміняти",- додав він.

Водночас, офіцер виступає категорично проти того, щоб мобілізація засуджених на фронт, застосовувалась замість строку відбування покарання. 

"Особисто я негативно ставлюсь до того, коли на фронті будуть перебувати ті, хто буде ототожнювати захист на фронті з відбуванням покарання. Я вважаю, що захист країни -  це почесний обов’язок. І не хочу, щоб поряд зі мною в окопі чи будь-де на фронті, виконували бойові задачі люди, для яких це рахується, як альтернативне покарання",- акцентував Назаренко

Він додав, якщо є така потреба у держави і є такі обставини, то засуджених, які відбувають покарання, можна мобілізувати. "Але, після нашої перемоги, вони мають добути той строк покарання. Я вважаю, що замінювати покарання – це не припустимо, бо армія не виправна колонія та не місце відбуття покарання. Якщо ми говоримо за право боротися проти окупантів та захищати країну, то це не може рахуватися строком відбування покарання, як в авторитарних країнах",- резюмував офіцер артилерії 4-ї бригади НГУ "Рубіж".

Закон про мобілізацію

7 лютого Верховна Рада проголосувала в першому читанні за урядовий законопроект про мобілізацію. Прогнозується, що на внесення правок до другого читання депутатам знадобиться близько двох тижнів.

Відомо, що наприкінці січня Кабмін передав до парламенту оновлену версію проекту законопроекту про мобілізацію. У документі передбачається, що засуджені з умовним терміном можуть добровільно призватися в армію, але ці можливості не стосуватимуться засуджених за злочини проти основ національної безпеки та ще низки статей.

На думку заступника голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгора Чернєва мобілізація засуджених може стати одним з інструментів поповнення лав ЗСУ. Депутат зазначив, що треба знайти рішення, яке буде влаштовувати всіх та врахувати інші важливі моменти, зокрема те, що це має бути згода обох сторін.  З одного боку командирів підрозділів на місцях, які готові будуть рекрутувати та дати таке право конкретному засудженому, а з іншого добровільне бажання засуджених стати на захист країни. Водночас, ці правила не можуть стосуватись засуджених за скоєння злочинів проти держави.

Вас також можуть зацікавити новини: