Чи буде мобілізація жінок в Україні / фото УНІАН, Микола Лазаренко

7 лютого Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт 10449 про мобілізацію, військовий облік та проходження служби. Які зміни стосуються мобілізації жінок та як відбуватиметься військовий облік жінок в Україні - у матеріалі.

Військовий облік жінок в Україні - хто зобов'язаний на ньому стояти

Згідно з пунктом 11 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" на військовому обліку повинні/можуть бути жінки, які:

  • придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність - підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних;
  • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, - беруться на військовий облік за їхнім бажанням.

Раніше ми розповідали, як проходить військовий облік жінок з 1 жовтня 2023 року, як на нього стати та які обов'язки після взяття на облік.

Відео дня

Мобілізація жінок - що може змінитися після ухвалення законопроєкту №10449

Згідно з пунктами 11 і 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" жінок-медиків і фармацевтів, які перебувають на військовому обліку,можуть призивати на військову службу або залучати для виконання робіт із забезпечення оборони держави під час дії воєнного стану. У мирний час - вони можуть бути прийняті на військову службу і службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку.

Але за фактом зараз жінок, які перебувають на військовому обліку,в Україні не мобілізують - вони можуть піти на службу в ЗСУ в добровільному порядку. У версії законопроєкту № 10449, яку 7 лютого підтримала Верховна Рада, змін щодо військового обліку та мобілізації жінок не передбачається.

Єдина можлива зміна в законодавстві, яка стосується мобілізації жінок, може бути в пункті 12 статті 1 того ж таки Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме - жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призивати на військову службу або залучати для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час лише в добровільному порядку. Тобто, по суті - як і в мирний час.

Вас також можуть зацікавити новини: