У полоні над українськими бранцями весь час знущалися / скриншот

Військовослужбовець Микола Гойдало, якого нещодавно звільнили з російського полону по обміну, розповів, як знущаються загарбники над бранцями.

Як йдеться у сюжеті "1+1", Гойдало – батько трьох дітей, працював шахтарем. Відразу після повномасштабного вторгнення пішов з рідної Волині до лав ЗСУ, але потрапив у полон наприкінці травня 2022 року на Донеччині.

Чоловік показав світлину, на якій він - до 2022 року. Впізнати його неможливо - за двадцять місяців полону він втратив майже половину ваги – 35 кг.

За його словами, у полоні над українськими бранцями весь час знущалися – били, за цілими днями примушували стояти у бараці. Через таке тривале стояння (поспіль по 16-17 годин на добу у нього наразі велика проблема з судинами.

За словами лікарів, які захоплюються витримкою 50-річного чоловіка, через тривале стояння у Миколи дуже набрякали ноги тощо, що привело до атрофічних змін. Тому зараз українець  потребує, у першу чергу, посиленого лікування судин.    

"Стояли цілий день, їли стоячі. Останнім часом, перед обміном, давали трошки посидіти... Годували, щоб просто не вмерли з голоду. Брехали, що Україна вже російська, а захід (України – УНІАН) – польській. Примушували вчити вірші про Росію та, звичайно, російський гімн співали – все, щоб зламати нас... Молилися навіть ті, хто не знав молитви", - розповів Гойдало про пережиті жахи.

 Більше ніж тортури його турбувала невідомість про долю рідних – окупанти не давали змоги якось зв’язатися з родиною, від якої той не мав жодної звістки. Що 31 січня 2024 року його везуть на обмін, він не знав, поки не побачив українські прапори.

"Зрозумів, коли вже зняли мішки з голови... Слів не було, тільки сльози на очах та радість. Так хвилювався, що не від разу зміг додзвонитися дружині... Сказав, що приїду до дому та буду їсти, все що вона приготує…", - каже колишній бранець.

Наразі Гойдало проходить лікування у Дніпрі та готується повернутися додому. За словами медиків, він буде ще довго оговтуватися після полону.

Знущання над полоненими українцями

РФ застосовує страшні тортури до полонених українців, їх можуть бити електрошоком до повної його розрядки й люди часом не витримують. За даними Медійної ініціативи за права людини, це випливає зі свідчень звільнених українських полонених, які заявляють про загибель українських військовослужбовців у російському полоні внаслідок побиття та катувань.

Вас також можуть зацікавити новини: