Дикий не сумнівається в аутентичності відео окупантів зі знищення ЗРК Patriot / Колаж УНІАН, фото ілюстративне Вікіпедія, скріншот

Під час війни знищення техніки, на жаль, є нормальним явищем. Про це в ефірі Radio NV сказав колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий.

Коментуючи відео окупантів, де зафіксовано знищення двох українських батарей американського ЗРК Patriot та артилерійської системи HIMARS, ветеран зазначив, що воно є достатньо переконливим.

"Ми офіційно і не спростовуємо це. Ми офіційно просто мовчимо. Ну так, є вражений HIMARS і так є вражені дві пускові установки Patriot. Там відео не залишає, якщо чесно, сумнівів. А що тут такого? На жаль, це війна. На війні завжди є втрати і на війні не тільки ми воюємо, але й ворог воює проти нас. І не буває такого, щоб одній стороні постійно все вдавалося, а другій стороні нічого не вдавалося. Тоді це б не була війна, а була б спеціальна операція", - підкреслив Дикий. 

Експерт наголосив, що триває дуже тяжка війна і не буває техніки, яка була б абсолютно захищеною, яку не можливо вразити.

"Чого нас не дивує, що ми вражаємо, наприклад, навіть літаки дальньої радіорозвідки, влаштовуємо цілий літакопад російській фронтовій авіації – в середньому по літаку вдень нищимо? То чому нас дивує, що в нашій протиповітряній обороні при цьому також можуть бути втрати. На жаль, це нормально. У війни така норма. Наскільки сама війна є ненормальним явищем", - додав він.

При цьому Дикий висловив нерозуміння, чому ми намагаємось замовчувати ці втрати.

"Але, чесно кажучи, для мене на цьому відео найгірше було навіть не те, що вражена техніка, а те, що в даному разі враження було таким, що в екіпажів не було шансу вижити. Це війна", - сказав Дикий.

Експерт стверджує, що в Україні HIMARSів було біля 40 і за весь той час втрачений перший.

"Це, насправді, швидше треба дивуватися, що це сталося тільки зараз, бо ми використовуємо їх з літа 2022 року. З Patriot ситуація гірша, бо всі по пальцях буквально лічені, нам їх дуже мало дають і кожна втрата дуже болюча", - додав він.

При цьому ветеран вважає, що ці втрати є виправданими.

"А яка була альтернатива? А альтернатива була не використовувати Patriot біля лінії фронту. А в такому разі це означало б дати російській авіації абсолютно безкарно бомбами розносити нашу лінію оборони. Було обрано абсолютно правильне рішення – ризикувати. Бо саме завдяки цим системам росіяни втратили багато літаків. Поки що втрати росіян від вогню наших HIMARS, втрати російської авіації від наших Patriot набагато більші, ніж те, чим нам довелося за це заплатити", - резюмував Дикий.

Знищення росіянами ЗРК Patriot в Україні - що відомо

Днями видання Forbes повідомило, що росіяни знищили дві установки ЗРК Patriot в Україні. За даними ЗМІ, недалеко від Покровська окупанти виявили український конвой, до складу якого входили, ймовірно, щонайменше дві встановлені на вантажівці пускові установки для наземного комплексу Patriot.

Відреагувавши швидше, ніж зазвичай, російський екіпаж гіперзвукової ракети класу "земля-земля" "Іскандер" прицілився і завдав прямого попадання в український конвой. Дві з імовірних пускових установок Patriot вибухнули, що майже напевно призвело до загибелі їхніх екіпажів.

Також Forbes пише, що українські батареї Patriot за останній місяць збили цілу дюжину російських винищувачів-бомбардувальників, що "звело нанівець перевагу Росії в повітрі".

Вас також можуть зацікавити новини: