У Харківській області тривають запеклі бої / фото 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

Після несподіваного вторгнення Росії 10 травня в прикордонних районах Харківської області тривають запеклі бої. Однак Україна наполягає на тому, що її сили здатні протистояти будь-якій атаці, пише BBC.

Видання зазначає, що в суботу Росія заявила, що під час свого останнього наступу захопила п'ять сіл у районі міста Вовчанська, проте BBC не вдалося провести незалежну перевірку цієї заяви.

Поки незрозуміло, як далеко просунуться росіяни - чи буде це пробна атака, чи початок чогось більшого. Водночас російські атаки на північному сході України призвели до евакуації майже 1800 осіб із Харківської області, повідомив глава регіону Олег Синєгубов. Ще сотні людей залишаються у Вовчанську, розташованому всього за 6 км від російського кордону.

Відео дня

Один із жителів міста розповів BBC, що його будинок і автомобілі було знищено російською авіабомбою, а його дружину доправили в лікарню із серйозними пораненнями. При цьому він сказав, що не хоче виїжджати, тому що боїться залишити своїх чотирьох кіз.

При всьому цьому українські чиновники стверджують, що у Росії є можливості для загострення ситуації в прикордонних районах, але не для захоплення самого Харкова.

Повідомляється, що Росія сподівається створити 10-кілометрову буферну зону для своєї Бєлгородської області після серії українських атак.

"Москва прагне отримати вигоду із затримки з прибуттям американської зброї, продовжуючи просуватися вперед у східній частині Донецької області, і відновлення важких боїв на північному сході країни ще раз підтверджує зростаючі амбіції Росії", - зазначає BBC.

Ситуація в Харківській області - що відомо

Уранці 10 травня російські окупанти здійснили спробу прориву лінії оборони української армії в Харківській області.

При цьому в розвідці стверджували, що ГУР МО було відомо про плани наступу ворога на Харківську область. Усе вище військове керівництво поінформували про ці плани.

Як заявляв військовий експерт Олександр Мусієнко, російські окупанти готуються розпочати наступ на ще двох-трьох ділянках фронту Харківської і, можливо, навіть Сумської області.

Вас також можуть зацікавити новини: