НАТО могло б дуже швидко закінчити цю війну, але існує чітка межа - Маломуж

Сценарій прямої конфронтації РФ та НАТО в Україні навряд чи опрацьовується зараз, впевнений генерал.

НАТО могло б закінчити війну в Україні дуже швидко, але у такому разі критично зросте ризик ядерної війни.

Як повідомив в інтерв'ю OBOZREVATEL керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005–2010 роках, генерал армії Микола Маломуж, сценарій прямої конфронтації РФ та НАТО в Україні навряд чи опрацьовується зараз.

"Якби була підготовлена дуже ефективна операція, то війна могла б закінчитися швидко, тому що Росія не має навіть десятої частини потенціалу, який мають об'єднані сили НАТО. Але це, звісно, підвищення градуса щодо ядерної конфронтації та ядерної війни", - заявив Маломуж.

На його переконання, якби НАТО вступило у війну, то Росія спробувала б розгорнути стратегічні наступальні озброєння "ядерного стримування", тобто нападу. Світ опинився б на межі глобальної кризи та загрози знищення людства загалом.

"Байден й інші світові лідери дуже чітко відчувають цю межу. Тому, гадаю, глобального наступу не буде і такий сценарій зараз не опрацьовується. Він опрацьовується на випадок, якщо Росія розпочне агресію проти якоїсь із країн НАТО – проти країни Балтії, проти Польщі. Тоді це будуть потужні сили НАТО проти Росії. Але це буде відповіддю на агресію Росії, а не навпаки, коли Альянс, підтримуючи Україну, вступить у війну", - зазначив Маломуж.

Як НАТО реагує на війну в Україні

Голова військового комітету Альянсу адмірал Роб Бауер заявив, що у НАТО розуміють, що амбіції Росії виходять за межі України і не виключають прямого військового зіткнення з нею. Втім, ризики ядерної війни все ще низькі.

21 вересня 2022 року російський президент Володимир Путін вдався до ядерного шантажу. Він пригрозив, що в разі загроз для територіальної цілісності Росія "використає всі наявні кошти, і це не блеф". Український президент Володимир Зеленський тоді заявив, що це тільки перші кроки ядерного шантажу Путіна, і що також не вважає це блефом

Міністр оборони США Ллойд Остін заявляв, що не бачить "нічого, що змусило б повірити, що Путін прийняв рішення" застосувати ядерну зброю.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг раніше заявив, що "ядерна риторика" Кремля небезпечна.

Вас також можуть зацікавити новини: