Окупанти вдарили по Одесі / фото ДСНС

На сьогоднішній день крилаті ракети "Калібр" залишаються основними для російських атак по Україні. Майже місяць вони є превалюючою модифікацією ракетних ударів.

Про це сказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. При цьому він зазначив, що ракети Х-22 можуть перехоплювати ЗРК Patriot і SAMP/T, але вони не розміщені в Одесі. "РФ ракетами Х-22 якраз і завдавала останні місяці ударів по тих містах, де не стоять системи ППО, що їх перехоплюють", - уточнив експерт.

"Примітно і те, що з 24 червня це перше застосування Х-22", - звернув увагу аналітик.

Відео дня

Крім того, були застосовані П-800 "Онікс" і Х-59. "Навіщо запускали Х-59? Мабуть як відволікаючу ціль, для виявлення ППО, для подальшого удару по місцю розташування комплексів", - припустив Коваленко.

Експерт зазначив, що це була одна з найсильніших атак на Одесу. "Головною проблемою залишається неможливість перехоплення складних цілей, типу Х-22. Це в черговий раз піднімає питання закриття повітряного простору сучасними засобами ППО, передача яких проходить дуже повільно", - сказав аналітик.

Він зазначив, що хоча Одеса не прифронтове місто, проте проблема ППО тут стоїть не менш гостро.

Крім того, експерт звернув увагу, що з 24 червня "Калібри" стали основними в атаках окупантів, при цьому повністю зникли Х-101/555. "І це може бути ознакою нової тактики накопичення БК у окупантів", - поділився думкою Коваленко.

Також аналітик зазначив, що ударом по Одесі російські окупанти намагаються привнести наратив про відповідь за Кримський міст, а саме: "І здався нам цей Кримський міст?!".

Але насправді, зазначив Коваленко, це був заздалегідь спланований акт терору, що готувався під розрив "зернової угоди" і лише частково був вже потім пов'язаний і з Кримським мостом. 

"Наратив"Не чіпайте Кримський міст і не чіпатимуть вас" намагаються через терор, вбивства і руйнування нав'язати, щоб комфортніше тероризувати, вбивати і руйнувати", - сказав експерт.

Він додав, що Кримський міст це не просто символ, це логістична артерія, життєво важлива для окупантів на півдні. "Знищення Кримського мосту допоможе швидше звільнити Південь, Херсонську, Запорізьку області та Крим. А їх звільнення це гарантія безпеки і спокою. Невже російські пропагандисти настільки тупі, що думають, ракетними ударами і дронами, нас залякати? Півтора року залякують", - констатував аналітик.

Нічний удар по Україні

Вночі в Україні оголошували повітряну тривогу. В Одесі, Києві та Київській області працювала ППО. Пізніше стало відомо, що окупанти завдали по Одеській області комбінованого удару, через який зруйнована промислова і портова інфраструктура, є постраждалі.

Вас також можуть зацікавити новини: