Для росіян основним напрямком наступу залишається схід / фото УНІАН

Для росіян основним напрямком наступу залишається схід і вони досі мають мету вийти на кордони Донецької та Луганської областей. Детально про ситуацію на фронті розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в інтерв’ю Радіо Свобода.

"Для них там чотири основних напрямки наступу – Куп'янський, Лиманський, Авдіївський, Мар'їнський. По бахмутському напрямку ми рухаємося вперед, там вони перебувають в обороні. По сходу ми бачимо певну мінливість, бувають часи, наприклад, як три тижні тому було загострення на Куп'янському, Іловайському напрямку", - розповіла Маляр.

Вона зазначила, що, якщо дивитися по цифрах обстрілів і штурмів, їх зараз трохи менше, але це не означає, що росіяни змінили плани.

Відео дня

"Просто вони зараз на відновленні, знову накопичують техніку, відновлюють людей. Частину людей вони завели з Російської Федерації, знову формують свої підрозділи для того, щоб знову активізуватися на цих напрямках", - розповіла Маляр.

Вона зазначила, що у російських окупантів на сході зараз декілька задач.

"З одного боку, вони хочуть вийти на кордони Донецької та Луганської областей, а на куп'янському напрямку прагнуть здійснити реванш і повернути те, що нами було звільнено минулої осені. З іншого боку, їхня задача – розконцентрувати увагу наших сил за різними напрямками, щоб ми не могли їх зібрати на бахмутському напрямку, де у нас відбувається успішне просування", - сказала Маляр.

Вона зазначила, що росіяни так і не можуть захопити Мар’їнку, хоча вони фактично стерли її з лиця землі.

"Там не залишилось жодного будинку вже, але захопити і взяти контроль над Мар’їнкою вони не можуть. Обстрілювати вони можуть, в них є ресурси, але наші потужніше там стоять", - наголосила вона

Водночас вона додала, що критична точка зараз – Авдіївка, яка теж вже практично зруйнована, "там вже всі закопались в землю".

"Зайти в Мар’їнку вони побоюються, щоб не зав'язувати там в таких боях як вони в Бахмуті зав’язують, намагаючись оточити. Вже майже рік вони не можуть це зробити, тому там скрізь запеклі бої і вони не полишають мети саме на сході рухатися вперед. На півдні вони там скрізь в обороні", - зазначила Маляр.

Ситуація на східному фронті

Раніше Маляр повідомляла, що російські загарбники вдаються до дуже різних тактик для того, аби зупинити український наступ, зокрема, на сході вони намагаються відволікати наші війська і розпорошувати українські сили на різні напрямки.

За даними британської розвідки, у російських окупантів почалися великі проблеми зі стратегічною обороною Бахмута. Хоча бої в самому місті поки не поновилися, ЗСУ успішно просуваються на північному і південному флангах, що ставить під загрозу утримання міста в майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: