У ЗСУ засуджують тих, хто в погоні за славою наражає інших на небезпеку / Колаж УНІАН, фото  Костянтин і Влада Ліберови, скріншот

Капітан Ілля Євлаш, речник Сухопутних військ ЗСУ розповів, як він ставиться до туристів чи блогерів, які приїжджають у Бахмут, щоб "попіаритися" на обороні.

Зокрема, в інтерв’ю "Укрінформу" Євлаш зазначив, що також під Бахмут приїжджало багато закордонних так званих журналістів-"одноденок".

"Це людина, яка є з-за кордону, взагалі не розуміється на суспільно-політичній ситуації, на історії, взагалі ні на чому. Вона бачить, що в Україні триває жорстока війна, вона на перших шпальтах, всюди, – це дуже цікаво у світі. І вона розуміє, що це зараз її шанс – зробити одну фотографію, яка тебе з нікого зробить всім", - пояснив Євлаш.

Відео дня

Він зазначав, що в погоні за "знаковим" фото такі журналісти нехтують всіма правилами, наказами, документами, часто своєю поведінкою наражаючи інших на небезпеку.

"Кілька разів у нас були такі ситуації, коли ці журналісти біжать перед пресофіцером, наражають на небезпеку не тільки себе, а й усю команду, що з ними. Роблять фотографії, не погоджуючи, внаслідок обману, або погоджуючи одні фотографії, а виставляючи інші", - розповів військовий.

Він зазначив, що зараз ситуація змінилася, частково ще й тому, що, на жаль, трохи інтерес до України зменшився у міжнародних ЗМІ.

"Але такі люди бували, і ми застосовували до них обмежувальні заходи, санкції відповідно до наших документів. Тому що це – неповага, наражання на небезпеку, це ризики репутаційні, іміджеві й багато-багато іншого", - зазначив Євлаш.

Він наголосив, що військові намагаються бути відкритими до журналістів, максимально робити їхню роботу комфортною, але "якщо це вже перетинає межі, то, звичайно, такого допустити не можемо". "Тому що ця війна – це прецедент після Другої світової війни, досвіду з таким масштабом, такої інтенсивності ніхто ніколи  не мав. Так, звичайно, ми вивчали ізраїльський конфлікт, як там відбувається організація медіа. Але це не дотягує до того, що відбувається у нас. І, звісно, нам доводиться інколи ухвалювати рішення, не знаючи, як діяли твої попередники чи хтось з інших країн", - пояснив речник Сухопутних сил.

Ситуація під Бахмутом

На Бахмутському напрямку ворог намагається перейти на локальні штурми і малими піхотними групами під прикриттям артилерії та дронів йде на так звані "м'ясні штурми". 

Видання Reuters писало, що українські війська під Бахмутом розраховують воювати до кінця війни. Деякі з бійців кажуть, що у них не буде іншого вибору, окрім як воювати, поки війна не закінчиться, незважаючи на спроби уряду мобілізувати більше військ, щоб замінити тих, хто довгий час служить на фронті. 

Вас також можуть зацікавити новини: