Вранці РФ завдала руйнування Одесі саме балістичною ракетою, вважає військовий експерт Олександр Коваленко / колаж УНІАН, фото скріншот

Російська армія завдала по Одеській області удар, імовірно балістичними ракетами.

Сьогодні вранці під час повітряної тривоги жителі Одеси та області чули кілька гучних вибухів. Військово-політичний експерт Олександр Коваленко прокоментував подію.

"Давно не було П-800 "Онікс" і ось вони прилетіли... Востаннє ця ракета застосовувалася (окупантами - УНІАН) 25 вересня. До того ж, бентежить денний пуск. Попри те, що в Одесі немає засобів ППО здатних перехоплювати "Онікс", застосовувалися вони раніше переважно вночі", - написав Коваленко в Telegram.

Відео дня

Він акцентує, що Одесі для повного захисту від усіх загроз, дуже потрібна установка SAMP/T.

"Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestre це ЗРК, розроблений на початку 2000-х, він використовує ракети Aster 30. SAMP/T використовує модернізовану РЛС Arabel, великого радіусу дії, розроблену під модернізовані Aster 30 Block 1...", - зазначає Коваленко.

За його словами, Aster 30 Block 1 може перехоплювати балістичні і надзвукові ракети. При цьому, дальність ураження цілі SAMP/T може досягати 120 км, а висота до 20 км.

За даними Коваленка, в грудні 2011 року під час навчань ракета Aster 30 збила ізраїльську балістичну ракету Black Sparrow, а у квітні 2012 року була збита ракета-мішень GQM-163 Coyote, що імітує надзвукову протикорабельну крилату ракету, яка летіла зі швидкістю 2,5 Маха (3000 км/год) на висоті менше ніж 5 метрів.

Це був перший випадок, коли європейська система протиракетної оборони знищила надзвукову "ракету", що летить над морем на такій низькій висоті.

У 2021 під час навчань At-Sea Demo: Formidable Shield 2021 ракетою Aster 30 була успішно перехоплена yадзвукова ціль, на швидкості понад 3000 км/год.

"Фактично, SAMP/T, за всіма своїми характеристиками нітрохи не гірше ЗРК Patriot, але у неї є одна важлива особливість - перехоплення надзвукових цілей на наднизьких висотах, якими є П-800 "Онікс". Це може бути моя суб'єктивна думка, але Одесі потрібен SAMP/T", - акцентує аналітик.

Окупанти вже били по Одесі "Оніксами" цього жовтня

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 7 жовтня російські окупанти атакували Одеську область надзвуковими протикорабельними ракетами "Онікс", випущеними з берегового ракетного комплексу "Бастіон" з території Криму. Тоді ворог влучив у будівлю пансіонату в рекреаційній зоні і в зерносховище припортової інфраструктури. Через падіння уламків і вибухової хвилі сталася пожежа в гаражному кооперативі, були пошкоджені кілька багатоквартирних будинків. Постраждали чотири людини.

Вас також можуть зацікавити новини: