Українцям не вистачає боєприпасів / фото 93 ОМБр Холодний Яр

На фронті критична ситуація із балансом сил, зокрема на рівні озброєнь та постачання боєприпасів. Країни НАТО пообіцяли Україні 200 тисяч снарядів на рік. А Північна Корея може надати Росії мільйон снарядів за один тиждень.

Як повідомив в інтерв'ю OBOZ.UA офіцер резерву ЗСУ, військовий експерт Андрій Крамаров, українська дипломатія зараз має пояснювати нашим партнерам, що потрібно мільйони снарядів, масштабування та розгортання виробництва. 

"Можете запитати в солдатів, який зараз ліміт використання тих самих 155-міліметрових снарядів на лінії фронту. Тільки ідіот, вибачте, може сказати, що дефіцит снарядів можна компенсувати за допомогою FPV-дронів. FPV-дрони і 155-міліметровий снаряд – це абсолютно різна номенклатура озброєнь. Вони не можуть компенсувати один одного, вони доповнюють один одного", - зазначив Крамаров.

Відео дня

За його словами, з цим зараз великі проблеми. Найбільше занепокоєнь через політичні процеси у США, адже американці були найбільшими донорами із номенклатури озброєнь натовського зразка.

"Це дуже круто, що весь світ побачив, що російський танк Т-90М можна знищити з БМП Bradley, але якщо у БМП Bradley елементарно немає набоїв для гармати, то вона стає трофеєм в російському військовому музеї", - пояснив він.

За його словами, ситуація зараз "дуже критична". Інколи командирам доводиться наказувати особовому складу відступати через відсутність боєприпасів.

"Я знаю ситуацію в тому ж Крохмальному, про яку зараз багато говорять. Мій колишній підлеглий зараз там командир роти. Вони тримали Крохмальне і відійшли з нього елементарно через те, що не було боєприпасів. Командир роти особисто перебував у цьому селищі, командував своїми підлеглими, в нього було шість загиблих. Він розповідав мені: "Ми зробили останній постріл з гранатомету, і я зрозумів, що далі утримувати позицію ми просто фізично не можемо. Інакше я просто покладу роту". І він відійшов. До речі, після того, буквально за 24 години, 25-бригада, штурмовики зайшли в Крохмальне, перебили там росіян – і тепер цей населений пункт знов умовно сіра зона", - зазначив він.

Фронт під Куп'янськом - останні новини

Як йдеться у звіті Інституту з вивчення війни (ISW) від 21 січня, російські окупанти просунулися вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна і захопили село Крохмальне за 20 км на північний захід від Сватового.

Раніше Фітьо запевнив, що захоплення окупантами населеного пункту Крохмальне на Харківщині не становить загрози для сусідніх підрозділів

"Крохмальне - це населений пункт, у якому до широкомасштабної війни проживало 45 осіб, це, мабуть, 5 будинків. І ці будинки були зруйновані окупантами. Наша основна мета - уберегти життя українських захисників, їхні позиції були переміщені на підготовлені до цього часу запасні позиції, де вони зараз тримають оборону. Якихось загроз для сусідніх підрозділів це не несе. І я думаю, що те, що відбулось, це тимчасове явище, тому що лінія фронту щоденно зміщується", - сказав він. 

Фітьо додав, що Крохмальне раніше було окупованою територією і його відбили під час Харківського наступу. 

Вас також можуть зацікавити новини: