Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Олег Соскін: У РФ вирішили рухатися за сталінсько-жуковським варіантом - закидати фронт "м'ясом"

13:45, 16.10.2022
20 хв. Інтерв'ю

Директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст Олег Соскін в інтерв'ю УНІАН розповів про те, чому війна може тривати ще 10 років, чому Україні потрібно поспішити зі звільненням своїх територій, і навіщо Путін збирається розв'язати війну і з Європою.

Олег Ігорович, давайте з вами почнемо з масованих ракетних атак, які бункерний дід завдає по території України уже який день. 10 жовтня була масована атака столиці, великих міст, Львова, Одеси, удари по цивільній інфраструктурі. Як думаєте, чи досяг своєї мети Путін? Яка була його мета - внутрішній користувач, невдачі на фронті, прикрити їх ось цими руйнуваннями українських міст. Чи досягнув він того, чого хотів?

Генерально - однозначно не досягнув. Більше половини цих різного виду ракет, іранських безпілотників-камікадзе були збиті. Хоча, звичайно, сталася дуже демонстративна жорстокість. Це вже чистий геноцид, тероризм - що Путін творив із Києвом, Львовом, Миколаєвом, Харковом, Запоріжжям. Те, що Путін призначив генерала-вбивцю Суровікіна, означає, що вони прийняли для себе остаточно модель, що оскільки Україну завоювати не можна, на полі бою перемогти неможливо, прийнято рішення йти за моделлю руйнування України як Сирії, знищувати на корені містоутворюючі об'єкти.

Україна - це єдиний захисник західної цивілізації

Як думаєте, чи вийде у нього? Все-таки навчилися збивати, отримали IRIS-T, пообіцяли ще ППО, і NASAMS, по-моєму, до нас вже їдуть. Реалізує він цей план - заморозити, вбити, як заявляли його пропагандисти: "стерти з лиця землі, щоб вони вже не вижили, не пережили зиму цю"?

Не вийде. Тому що українці дуже швидко вчаться. У нас дуже високообладнана армія. Я думаю через півроку буде найбільш високообладнана й професійна армія в світі. Їй не буде рівних, абсолютно. Вона володітиме будь-якими видами зброї. Наші воїни освоюють самі передові види озброєнь. Це озброєння п'ятого, шостого техніко-економічного укладу.

Західні країни розуміють, що Україна, українська армія - це єдиний захисник західної цивілізації. Вже навіть не просто форпост, а фортеця. Якщо цю фортецю не підтримувати, не посилювати, то вони самі не зможуть вистояти проти сарани.

Одна з цілей ракетних ударів для Путіна - йому треба було виграти час. Тому що, якби не було цих атак на міста, швидше за все вже були б прориви, і може підійшли б до Херсону. І цілком можливо був би вже якийсь прорив на Сватове. А за допомогою ударів по містах, що йшли кілька днів, Путіну вдалося отримати часовий лаг. Маленький, але йому вистачило, щоб кинути "мобіків" на передній фланг без будь-якої підготовки.

Тобто в РФ прийняли два рішення: стерти Україну, як країну, як націю, як народ; і рухатися за сталінсько-жуковським варіантом - закидати фронт "м'ясом".

Путін дав добро на масовий геноцид

Буквально днями прийшла інформація про те, що Міноборони РФ збирає, як у ПВК "Вагнер", засуджених із колоній. Тобто, це Шойгу вирішив "підіграти" Путіну а-ля Пригожин?

Це не Шойгу вже, це Суровікін. Це його тактика. Це взагалі людина, як я розумію, що стоїть абсолютно поза полем якихось моральних принципів. Це вбивця. Якщо скласти Пригожина, додати до нього Кадирова, і багатьох там ще інших убивць, вийде щось інтегральне у вигляді Суровікіна.

Олег Ігорович, але вони вбивають своїх же.

Так. А йому все одно. Це як Жуков, який кидав величезні маси людей на смерть. Суровікін - точно такий же смертовбивця. Йому своїх не шкода, а нас так тим більше. Йому Путін дав добро на це. Це масовий геноцид. Його треба просто "кінчати", цього Суровікіна. Просто створити бригади мисливців за його скальпом і починати полювати.

Тут вже не ліквідація Путіна, тут важлива ліквідація Суровікіна, виходить?

Ну що Путін. Він не в наших поки можливостях. А Суровікін же все одно повинен на фронт їздити. Йому передана зараз практично вся тактична та стратегічна діяльність. Він отримує прямі команди й безпосередньо працює з Путіним.

Тобто, до нього підібратися легше і його потрібно ліквідувати?

Неодмінно. Тому, що це – вбивця. Це як Бен-Ладен. Це як "Ісламська держава" - США зараз ліквідували кількох його лідерів. Суровікін - терорист такого ж рівня. І він орієнтований на знищення та масові вбивства українців. Ну, а своїх же росіян він просто розглядає як матеріал, яким треба виконати завдання. Тобто, йому треба, наприклад, захопити українську фортецю. Для цього він готовий зробити піраміду з трупів своїх же співвітчизників, щоб дістатися до стін нашої фортеці.

Соскін: Суровікін - масовий вбивця і терорист рівня Бен-Ладена, його слід ліквідувати / фото Kremlin.ru

А свої співвітчизники - вони там дрімають, на них взагалі надії немає?

Ні. На них ніякої надії немає. Чому? Московія, Російська Федерація, була перетворена на концтабір Путіним і його групою. І там виросло в умовах концтабору і бараків покоління рабів. І раби нічого зробити вже не можуть. Усі, хто були розумні, вони втекли ще 24 лютого. Друга частина розумних, які нижче, побігли, коли почалася мобілізація. Це кілька мільйонів виїхало. А тепер уже залишилася просто біомаса з "вирізаним" мозком.

У російській верхівці почалися конфронтації

А що, на вашу думку, зараз відбувається в Кремлі? Вони вже заворушилися, як павуки в банці? Ходять чутки про протистояння "кооперативу Озеро" проти ФСБ, Патрушев із його сином. Десь така конфронтація існує. Що-небудь ви чули, думали з цього приводу?

Конфронтація є. Те, що призначений Суровікін – це вже ознака конфронтації. У будь-якому випадку відсунуті і Шойгу, і Герасимов (начальник генштабу ЗС РФ, - УНІАН). Прийнята модель тотального геноциду і знищення своїх же.

Фактично, в армії відбулося усунення певної групи вищих генералів, їх як би відсунули. Тих, які вважали, що треба створювати стратегічні плани бойових дій, мислили елементами воєначальства, військової майстерності. А до влади прийшли зараз люди Суровікіна, це просто вбивці, масові вбивці. Ось це - вже протиріччя. Наступний момент: однозначно почалося протистояння з ФСБ, яке вийшло на передній план із псевдотеррактами. Все йде по чеченському варіанту.

Кримський міст маєте на увазі, так?

І Кримський міст, і "Північні потоки", і тих диверсантів, які нібито хотіли підірвати "Турецький потік". Все почалося з цієї доньки Дугіна. І вони цю камарилью за гроші й за владу, цей перформанс сильно розширюють.

Коли слави і грошей на всіх вистачало, одна була ситуація, усе було в порядку, всім їсти вистачало. А тепер же не вистачає, бо скрізь поразки. А коли є поразки - треба шукати винуватців. Є різні підрозділи - Росгвардія з Золотовим і Кадировим, ПВК "Вагнера" із кримінальником Пригожиним, ФСБ, армія, ГРУ. Ну і плюс ті, які навколо Путіна на грошах сидять, а вони теж закінчуються. Ну і ще ж є уряд, там теж величезні гроші крутяться. І кожен хоче вискочити з-під цієї гільйотини.

Путін теж бачить, що у нього немає результату, тому він проходить етапи посилення ескалації, піднімає напругу і ставки, але весь час тільки втрачає і програє. Ну і економіка у них дуже погана.

У нього скрізь – клин. І ростуть протиріччя, до яких він абсолютно не готовий. Але він буде підіймати ескалацію в Україні. Бити далі по українських цивільних логістичних об'єктах і так далі.

Чого у Путіна не розуміють, що вже настільки сильна українська система, армія, що після ескалації війна повністю перейде на територію Російської Федерації. Бойові дії спочатку перейдуть на Бєлгородську, на Курську, на Воронезьку область, Брянську, а далі це Ростовська область і так далі.

Ви маєте на увазі не ракетна історія, а живою силою, прямо солдати?

Спочатку ракети, літаки. Дрони підуть, однозначно. А на якомусь із етапів стане питання про перехід на ту територію вже піхотно-армійськими, мотопіхотними та іншими, танковими підрозділами.

Два варіанти заходу ЗСУ до Криму

Думаєте, українські війська можуть зайти?

Треба зайти на територію російську вглиб, щоб припинити атаки на українські міста. Ну і далі це буде вхід до Криму. Є там два варіанти на сьогоднішній день - захід на Берислав із виходом на Нову Каховку і тоді на кримський перешийок, це дуже швидко. Або Херсон, і тоді перехід по Антонівському мосту і вихід теж на кримський перешийок. Дехто каже, що треба через Запорізьку область - Токмак, Мелітополь. Але там все складно, а тут вже все готово.

І тоді, оскільки є вже далекобійна зброя, то звичайно будуть придушені відразу всі бойові аеродроми в Джанкої, Армянську і так далі. А більше у Путіна нічого немає. Якщо він втрачає ці аеродроми, то у нього немає там відповідної живої потужності або танкової.

Ну і плюс в Криму повний "абзац" - втрата Кримського мосту фактично перетворила Кримський півострів на своєрідний заповідник. Вони зараз залишаться без палива. Головним був Кримський міст. Що вони, через Маріуполь поженуть, через Запоріжжя? Це неможливо, будуть знищуватися всі потяги. Крим практично перетворюється на резервацію. І там такий крик почнеться! Плюс якщо наші пробиваються до Берислава і Каховки, то буде закритий Кримський канал – буде припинена знову поставка води на Кримський півострів. Це будуть просто важкі для них наслідки. Кримський півострів буде замерзати і деградувати, там же продуктів немає, немає нічого свого. Вони зимовий армагеддон побачать, повний колапс в Криму.

Соскін: треба зайти вглиб території РФ, щоб припинити атаки на українські міста / фото facebook.com/oleh.soskin

Евакуація, яка зараз почалася в Херсоні, говорить про те, що ЗСУ вже на підході, і сальдо-стрємоусови починають як щури бігти з корабля?

Так. Фактично вони розуміють, що Херсон вони не втримають. У них немає шансів. Живу силу туди доставити не можна, туди "мобіки" ніяк не потраплять. Доставляти туди снаряди, нове озброєння теж неможливо. Тому Сальдо хоче вивезти всіх членів свого клану, активи - гроші, власність. Вони розуміють, що, якщо реально зараз почнеться операція, максимум за два тижні війська наші стоятимуть вже біля Херсона.

Вони кинули підкріплення, десантників, але в них же немає зимового обмундирування, ніяких умов для життєдіяльності, немає медикаментів. Величезна кількість поранених, яких ніде лікувати, їх возять усіх до Херсону, але він же не гумовий. У них практично не залишається міст з інфраструктурою крім Берислава і Херсона. Якщо зараз українці заберуть Снігурівку і рушать далі, у них немає матеріально-технічної бази для того, щоб утримувати військові підрозділи, що сидять у цьому мішку. Їжі немає, паливно-мастильних матеріалів немає, підвозу боєприпасів немає, важкого озброєння скоро не буде. Що робити з цими пораненими, які там сотнями щодня.

Виходить, вони опинилися в пастці?

У страшній. І вирватися з цієї пастки вони не можуть. А оскільки відбулася ескалація військових дій, оскільки бомбили наші міста, піднявся градус української злості, то пощади їм вже теж там не буде. Тому у них два варіанти: або пакуватися в мішки "вантажу 200", або здаватися. Ніякого "зеленого коридору" там не буде.

Розвал "імперії" Путіна

Який ви сценарій розвалу "імперії" ви бачите?

Це концтабір, в ньому вже виросло ціле покоління рабів. Практика революційного процесу свідчить про те, що для того, щоб раби піднялися на повстання, їм має бути нічого жерти. Коли вони відчувають голод, коли їх переводять в карткову систему. Мобілізація на них не діє ще.

Як ви думаєте, це буде до нашої перемоги над Росією чи після?

До. Вже Україна перемолотила всю ту армію, яка була підготовлена з 2010 року по 2022-й.

У них найбільша проблема – немає молодших офіцерів. Перебито величезну кількість молодших офіцерів з бойовим досвідом. А де нових брати? Вони думають - за рахунок мобілізації. Але це зовсім вже не те. Далі. У них все одно немає сучасної техніки. Її знищили у величезних обсягах, і продовжують знищувати. У Путіна немає тієї техніки, яка є в української армії.

Знаковим буде взяття Херсона і перехід на лівий берег Дніпра. Це буде просто шок для всієї московитської еліти. Ось тоді вони, можливо, можуть піти на сепаратні переговори. Я так розумію, що крах Суровікіна, а це остання козирна карта Путіна, або фізичне його знищення, або крах його моделі геноциду і тотального знищення, призведе до того, що сепаратна група поставить Путіну ультиматум. Ніхто ядерної зброї застосовувати не буде, це не в його силах.

До зими Україні треба взяти Херсон, щоб сепаратна група перейшла до активних безповоротних дій. Ну й увійти в Бєлгородську область в район Уразово – Валуйки. Валуйки - це сьогодні головний центр, по якому йде залізничне постачання всієї "Лугандонії". Ось може треба туди зайти і показати, що ми можемо. І рушити по Бєлгородській області, вона абсолютно не захищена.

Тоді може відбутися усунення Путіна і перехід до сепаратних переговорів із головною умовою - звільнення української території. Або наш прорив на лівий берег Дніпра і тоді рух по кримському перешийку. Тоді це другий варіант усунення Путіна.

Соскін: треба розраховувати, що цей етап війни триватиме 10 років / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Війна триватиме 10 років, білоруський плацдарм - для атаки на країни НАТО

Ви говорили раніше в своїх прогнозах, ще на початку повномасштабного вторгнення, що війна може затягнутися на 10 років. Зараз змінилася у вас думка?

Я в 2014 році говорив, що це війна і вона триватиме 10 років. Вийшло, що перший етап війни тривав 8 років. Зараз почався другий етап. Треба розраховувати, що він теж буде тривати 10 років. У війну ще повинна вступити Білорусь. Тому що, коли піднімуться ставки, коли Україна звільнить Херсон, Путін накаже Лукашенку почати завдавати ударів по Україні з півночі. Латушко чітко сказав, що мета Путіна – створити єдине угруповання. І рішення про це прийнято, про створення об'єднаних сил військових. Десь щоб було 120 тисяч осіб до кінця лютого 2023 року. У тому, що вона піде, навіть немає сумнівів. Але питання - куди піде це угруповання - в Польщу, Литву, Латвію - ось питання.

Вони можуть зважитися піти туди, проти НАТО?

Так, звичайно. А як НАТО буде воювати з ними, ось зайде до них 120 тисяч, на територію Польщі, Литви та Латвії, як їх знищити? Якщо вони ввійдуть у міста, як мурахи, як таргани, як сарана. Як їх знищити?

Це ми готові до цього. Україна вже через все пройшла, вона може знищити. А якщо буде ця армія готуватися для того, щоб туди зайти?

Ну вони зовсім божевільні, вони з Україною нічого зробити не можуть. Біжать, кидаючи натирені унітази. Вони думають, що вони з НАТО можуть впоратися?

Не стоїть завдання з ними впоратися. У нього стоїть завдання запустити цих щурів на багаті, хлібні території.

Ну це самогубство якесь.

А йому (Путіну, - ред.) плювати. Ось він знову виступав, в Астані, він знову говорив, що "найголовніша загроза - це золотий мільярд", що "НАТО воює проти Росії". Він перемкнув повністю кут напрямку атаки з України, тобто вже не Україна головна, а головні – це країни НАТО. Які все більше постачають зброї, завдяки яким Україна тримається. Тому треба прибрати головного "ворога", головного винуватця бід, які тепер лягли на Російську Федерацію.

У нього була півторагодинна зустріч з Ердоганом в Астані. Головна тема була - створення газового хаба в Туреччині на кордоні з Європейським союзом. І Путін сказав, що Чорне море – це "найбезпечніше" місце, де можна створити такий хаб. Тоді ми задаємо собі питання, якщо Чорне море - безпечне, то де ж тоді буде небезпечне. Балтійське?

Головні сили у нього сьогодні - на Балтійському морі, де в нього не пробитий шлях через Польщу чи Литву до Калінінградського анклаву.

Я думаю, що Путін своїм хворим мозком думає зараз, як підняти рівень ескалації.

Дивіться, Кримський міст зруйнований. А чому? Так він вже не потрібен, його функціональна приналежність вже відпала. "Північні потоки" не потрібні, а вони знаходяться в Балтійському морі. Раз не потрібні два цих найпотужніших логістичних проекти, значить план змінився. Значить буде щось інше. А інше що - знищення головного ворога - держав "золотого мільярда", як він їх називає.

Бачачи, в якому стані російська армія, я думаю, що білоруська – не в кращому стані. Ніхто не мотивований ... Він звичайно втягне, але чим вони закінчать?

Вони не живуть мозком. Там немає логіки. Не можна думати про їхні дії, керуючись раціональним логічним мисленням.

Треба виходити з того, що це голодна маса, якій скажуть – "Ідіть грабуйте, ось перед вами – дуже заможна і відгодована територія; і ви можете там поживитися; і це ваша територія годування". Ось головний меседж, який їм буде дано, і я думаю зараз вже надсилається.

Ну НАТО ж дуже швидко дасть їм відсіч.

Як? Як дати відсіч, якщо вони зайдуть в польські, литовські, латиські та фінські міста? Як їм дати там відсіч, якщо вони зайшли в середину міст. Вони що, можуть воювати, як українські війська? Ну вони воювати то можуть, але воювати доведеться в своїх містах. А тоді треба дивитися на українські міста, що з ними стало.

Олег Ігорович, давайте тоді підсумуємо картину світу: якою вона буде в 2023 році для Європи?

Як би там не було, лідери заходу розуміють, що фактично все залежить від того, чи вистоїть Україна. Особливо це розуміє група в адміністрації Байдена в США. І завдяки їм Україна і витримує цю страшну геноцидно-терористичну війну. Розуміють це у Великій Британії. Тому вони будуть давати будь-яке озброєння Україні, щоб вона могла розбити путінські орди.

Але є одне велике "але". Це листопад, і всі прогнози показують, що "трампісти" повинні перемогти в Конгресі. Швидше за все і в нижній палаті, і напевно у верхній палаті буде їхня більшість.

Тому я й кажу, що Україна має поспішати, тому що дуже важко передбачити, що буде в кінці листопада і в грудні.

Але, виходячи з дій нашого дорогого Ілона Маска, його цих всіх листів про те, що треба Крим віддати, грошей утримувати Starlink немає та інше. А Маск - він "трампіст". Він чітко рахує гроші, і він вже все прорахував. Тому він хоче бути лояльним для тих, хто переможе в листопаді. Тому, що йому треба дуже багато грошей, щоб вирішити свої питання. І по Tesla, і по Twitter, і по багатьом іншим проектам. Він чітко визначився вже, що він буде грати з тією групою. А значить він з Трампом поговорив. А значить він спілкувався з Путіним, ну може, хитро якось спілкувався - через двійника Путіна, або довірену людину або ще якось. Але те, що проведені були якісь переговори, те, що до нього прийшли величезні гроші зараз, близько трьох мільярдів прийшов якийсь внесок. Те, що навколо нього знаходиться кілька "червоних горобців" путінських, так би мовити миловидних жінок, це 100%.

Ми повинні готуватися до того, що може змінитися позиція США починаючи з 2023 року, і Україні скажуть мовляв "хлопці, сідайте за переговори". Це може бути. Але з іншого боку, до 2023 року Путіну треба дожити, йому дуже важко, і фактично він не може 2022 рік закінчити поразкою. А в Україні у нього чітко видно поразку.

Тому де слабка ланка, куди буде бити Путін? Я вважаю, що це - білоруський плацдарм. Путіну треба дестабілізувати ситуацію в "жирному" Європейському Союзі.

Тому, я думаю, в 2022 році він повинен почати бойові дії в районі Польщі та країн Балтії, Фінляндії, Швеції та Норвегії. Не дарма ж Туреччина і Угорщина не пускають Швецію і Фінляндію в НАТО. Вони чекають відмашки Путіна. І тому Путін пообіцяв Ердогану газовий хаб. І Угорщини каже, що буде поставляти нафту. Це їм дана кістка за те, щоб не пускати Фінляндію і Швецію в НАТО.

Соскін: Треба перенести бойові дії на територію Росії/ фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Це повномасштабне ведення війни в Україні – це початок кінця Путіна або всієї "імперії зла".

Повинен хтось в Москву зайти. А це може зробити тільки українська армія, більше ніхто. Україна повинна чітко усвідомити, керівництво військове і політичне, що альтернативи немає. Реально, у нас є жовтень, листопад, ну і до католицького Різдва, у що б то не стало треба звільнити Херсонську область... тобто треба викинути їх, постаратися повернути собі атомну станцію і зайти в Крим. Нам треба максимально цього року виконати завдання зі звільнення своєї території. І бажано зайти на їхні території, ну хоча б в Бєлгородську область. Це завдання максимум.

Треба чітко прописати собі - перенести бойові дії на територію Російської Федерації.

Тата Калатай, Олександр Топчій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся