Війська Франції та НАТО можуть бути залучені для допомоги в наступальних операціях / фото facebook.com/NATO

Спроба президента Франції Еммануеля Макрона ввести війська в Україну все ж таки може виявитися першим доміно офіційної військової присутності НАТО в країні, яку роздирає війна, йдеться в матеріалі Newsweek.

Ніколя Тензер, старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики і автор книги "Нотр Герр", розповів, що поворот Макрона "дуже щирий".

"На мій погляд, він дуже чітко заявив, що червоних ліній більше бути не може. Зараз абсолютно немає жодних табу", - додав Тензер.

Відео дня

Іван Ступак, колишній офіцер Служби безпеки України (СБУ), а нині радник комітету українського парламенту з національної безпеки, оборони та розвідки, заявив, що не очікує присутності французьких військ на фронті.

"Я абсолютно впевнений, що французькі солдати в разі розгортання не братимуть участі в бойових діях", - пояснив він. Скоріше, французькі війська можуть бути розгорнуті в напружених прикордонних районах із Білоруссю і прокремлівським регіоном Придністров'я.

"Французькі солдати були б дуже корисні як прикордонники. У цьому випадку український генеральний штаб міг би вивільнити якусь кількість українських військових з лінії кордону і перекинути їх на передову, а також деяку техніку", - сказав Ступак.

Ступак вважає, що французькі війська, розгорнуті в країні, зможуть отримати такий необхідний досвід.

"Тепер у французьких солдатів немає військового досвіду, я маю на увазі реальний досвід ведення сучасної війни", - сказав він. "Але до цього моменту в них буде досвід роботи зі справжніми траншеями, зі справжніми дронамі над головами, справжніми мінними полями, справжніми металевими їжаками, колючим дротом тощо".

Будуть вітатися бригади з ремонту зброї, експерти-консультанти та інший персонал логістичної підтримки, додав Ступак.

"Нам дуже потрібні фахівці в таких галузях", - сказав він. Але тренувальні місії будуть менш цінними, стверджує Ступак. "Чого ви могли б навчити українських солдатів, які воюють більше двох років?"

Розміщення французьких або будь-яких інших союзних військ НАТО вздовж лінії фронту може призвести до прямої конфронтації з російськими військами. Навіть у ключових містах, розташованих поблизу лінії фронту, таких як Харків, Дніпро, Запоріжжя, Херсон і Одеса, небезпека російської артилерії і ракетних ударів залишається постійною.

Ризик, припустив Ступак, не буде виправданим. "Уявіть собі, що якась кількість французьких солдатів загинула", - сказав він. "Що далі? Чи оголосить президент Франції війну Росії? Ні. Чи активують вони статтю 5? Ні. Чи пошле президент Макрон нову партію французьких солдатів замість загиблих? Ні".

Проте розміщення військ Франції може створити прецедент і полегшити іншим країнам наслідувати їхній приклад. "Це може бути перше доміно", - сказав Ступак.

Будь-яке французьке військове угруповання також могло б слугувати прикриттям для розгортання офіцерів розвідки і підрозділів спеціального призначення з меншим ризиком. "Вам не потрібні кілька сотень офіцерів розвідки", - сказав Ступак. "Дюжини більш ніж достатньо".

Тензер заявив, що Париж навряд чи діятиме поодинці.

"Має бути чотири, п'ять або шість інших країн, які мають таку саму місію", - сказав він. Серед нинішніх найімовірніших кандидатів будуть країни Балтії, Польща, Чехія і, можливо, деякі країни Північної Європи.

Тензер запропонував п'ять варіантів. Перший виконуватиме функції підтримки та консультування. Другий буде офіційною місією, покликаною допомогти визначити цілі для британсько-французьких крилатих ракет Storm Shadow/SCALP і забезпечити технічне обслуговування ключової військової техніки, включно із західними винищувачами, які, як очікується, прибудуть цього року.

Третій буде більш ризикованим. "Якщо ми негайно не включимо Україну в НАТО, то у нас може бути НАТО в Україні", - сказав він.

"Якщо у нас будуть якісь війська НАТО в Україні, це буде способом стримування Росії. Тому що, звичайно, Росія не піде на ризик завдати удару по військах НАТО, тому що тоді з усіх країн ці війська можуть активувати статтю 5 НАТО. Договір, і він, безумовно, буде занадто небезпечний для Росії".

"Звичайно, ці війська прийдуть зі своїми власними протиракетними щитами", - продовжив Тензер. "Це також буде дуже корисно для українського народу".

Війська Франції та НАТО можуть бути залучені для допомоги в наступальних операціях, але без знаходження на лінії зіткнення.

Війська можуть використовувати "ракетні системи, що запускаються з землі, з моря або з повітря за допомогою винищувачів, - без будь-якого бою на полі бою, з черевиками на землі", - сказав Тензер. "Ми могли б надати більше допомоги українцям у поглиблених боях і нанесенні ударів по російських військах".

П'ятий і останній варіант - який, за словами Тензера, "наразі безумовно не є тим, що має на увазі Макрон, і, звісно ж, він зараз неприйнятний" - це пряма бойова участь.

Можливість введення військ НАТО в Україну - деталі

Наприкінці лютого французький лідер заявив, що "ніщо не виключено" щодо офіційного розміщення військ НАТО в Україні, хоча його американські та німецькі союзники поспішили відкрито і неодноразово виключити таку можливість.

Директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що Франція нібито вже готує контингент для відправки в Україну. У коментарі пропагандистському ТАСС він сказав, що перша група складатиметься з близько 2 тисяч військовослужбовців.

Міністерство Збройних сил Франції відреагувало на слова Наришкіна.

"Інформація, передана Сергієм Наришкіним, директором російської зовнішньої розвідки, є частиною систематичного використання масової дезінформації, широко застосовуваної Росією. Ми закликаємо до максимальної пильності, щоб уникнути будь-яких маніпуляцій такого роду", - написали там.

Вас також можуть зацікавити новини: