В Україні триває розв'язана Росією війна / фото 17-та окрема танкова Криворізька бригада ім. Костянтина Пестушко

Останнім часом деякі лідери західних країн почали стверджувати, що настав час домовитися про припинення війни в Україні. Однак, цей спосіб мислення упускає з уваги масштаби цілей Росії і те, що Кремль реально може запропонувати, вважає старший науковий співробітник з наземної війни в Королівському інституті об'єднаних служб, лондонському аналітичному центрі Джек Вотлінг, передає журнал Foreign Affairs

"Москва не зацікавлена у простому захопленні частини української території: президент Росії Володимир Путін неодноразово заявляв, що хоче змінити логіку міжнародної системи", - зазначив аналітик.

Експерт припустив, що станеться, якщо США попросять своїх партнерів піти на поступки Росії, щоб домогтися символічного припинення вогню в Україні:

Відео дня

"По-перше, Росія буде наполегливо порушувати режим припинення вогню, як вона робила у всіх варіантах Мінських угод 2015 року, одночасно відновлюючи свою армію, щоб завершити завдання по окупації Києва. По-друге, Росія буде доводити своїм союзникам, що Сполучені Штати можна перемогти, якщо проявити наполегливість. Це, ймовірно, змусить багатьох партнерів США з безпеки шукати страховий поліс, що знижує вплив Сполучених Штатів у всьому світі".

Як додав Джек Вотлінг, Росія не хоче прямого конфлікту з НАТО, але Кремль все частіше прагне розширити масштаби своєї непрямої конфронтації із Заходом. І зараз США з Європою стоять перед вибором, заявив експерт: розробити негайний план щодо посилення підтримки України або ж "продовжувати помилково вважати, що війна зайшла в глухий кут, вагаючись і поступаючись перевагою Росії".

"Це було б жахливою помилкою: крім розширення партнерства в Африці, Росія зміцнює співпрацю з Китаєм, Іраном і Північною Кореєю. І якщо поразка в Україні в кінцевому підсумку продемонструє, що Захід не може протистояти жодному виклику світовій архітектурі безпеки, його противники навряд чи повірять, що він може впоратися з кількома кризами одночасно", - підсумував Вотлінг.

Переговори з Росією - заява з Офісу Зеленського

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що ніяких переговорів з Росією бути не може.

За його словами, російській стороні висунуть ультиматум, і вона його прийме:

"Переговорів не буде. У класичному сенсі цього слова. Будуть ультимативні вимоги до Російської Федерації, відразу на найвищому рівні, і Росія їх прийме".

Вас також можуть зацікавити новини: