Каховська ГЕС 10 червня 2023 року / фото Укргідроенерго

Російські військові захопили та контролювали греблю і Каховську ГЕС із початку повномасштабного вторгнення. А 6 червня 2023 року вони вчинили теракт, підірвавши гідроелектростанцію.

Журналісти-розслідувачі проекту "Схеми" та агенції "Слідство.Інфо" ідентифікували окупантів та їхніх командирів, які контролювали ГЕС. 

Йдеться про окупантів 205 окремої мотострілецької "казачої" бригади Сухопутних військ РФ. Вони безпосередньо контролювали Каховську ГЕС.

Відео дня

Журналісти ідентифікували 35-річного Арсена Піцхелаурі з позивним "Грузин", він брав активну участь в окупації Херсонської області. Цей окупант нібито й досі перебуває в Новій Каховці, а ще після руйнування греблі його викликали до РФ на нагородження.

Арсен Піцхелаурі

Також розслідувачі встановили особу рашиста, нагородженого орденом "За отвагу" - сержанта інженерно-саперного батальйону 205 ОМСБр Руслана Магомедова. Нагороджував його у Новій Каховці заступник командира 205-ї бригади з позивним "Полігон", справжнє ім'я - Денис Міщенко. 

Руслан Магомедов
Денис Міщенко

Командир 205 бригади - полковник Роман Тітов, як встановили журналісти. Він відомий українським розвідникам, оскільки з 2016 року бере участь у війні проти України, зокрема на сході. Відомо, що він має судимість за перевищення службових повноважень із застосуванням насилля та зброї.

Сторінка Тітова у забороненій в Україні соцмережі "Одноклассники"

Журналісти отримали від джерел в одному з державних органів спеціального призначення України список окупантів 205 російської бригади:

Підрив Каховської ГЕС: ідентифіковано росіян, які контролювали греблю (фото)

Росія підірвала Каховську ГЕС 06.06.2023

У ніч на 6 червня 2023 року Росія підірвала Каховську ГЕС, зруйнувавши машинну залу і греблю. Згодом стало відомо, що гідроелектростанцію неможливо відновити.

Унаслідок підриву рашистами Каховської ГЕС виникла екологічна катастрофа, було затоплено низку населених пунктів, з них оголошували евакуацію. 

Президент Зеленський наголошував, що підрив Каховської ГЕС не зупинить ЗСУ на шляху до деокупації власних територій.

Вас також можуть зацікавити новини: