Євген Пригожин очолив бунт проти Міноборони РФ / фото скріншот

Російський політолог та публіцист Андрій Піонтковський прокоментував початок громадянської війни на території Росії.

"Найскромніші оцінки українських успіхів – це оцінки українського Генштабу. А от наші вороги, наприклад таке поінформоване джерело, як Пригожин, вже другий день б'ється в істериці. Він сказав знакові слова, якщо так продовжуватиметься, а так продовжуватиметься, що він не довіряє ні військовому, ні політичному керівництву Росії, то доведеться припиняти війну і віддавати території. Бо інакше війну припинити не можливо. Отака дуже точна фраза Пригожина, що доведеться віддавати всі території, бо інакше вони просто не зможуть припинити, і їх просто вб'ють та знищать у цій війні", - підкреслив Піонтковський для Еспресо.

За словами політолога, Пригожин готує Z-бидло до ідеї неминучої поразки й капітуляції.

Відео дня

"Лінію Пригожина неправильно розуміють більшість експертів. Деякі у ньому бачать такого яструба, який протистоїть партії миру, ледь чи не Путіну. Путін дійсно хоче партію почесної нічиєї. Але задача Пригожина інша. Він готує усе оте Z-бидло, для якого він дійсно є героєм, до ідеї неминучої поразки та капітуляції. І він робить це так активно, не боячись жодних репресій, тому що він фронтмен серйозної групи у російському керівництві, яка зрозуміла, що на всю цю почесну нічию Путіна ніколи не піде Україна, ніколи не піде Захід. Єдиний вихід для них зберегти владу та свою власність в Росії - це підвести таку керовану почесну капітуляцію. Пригожин вперше озвучив цю формулу: припинити війну, залишаючи території, тому що інакше припинити її не вдасться", - додав Піонтковський.

Бунт Пригожина і вагнерівців - останні новини

Президент Росії Володимир Путін виступив з терміновим зверненням по російському телебаченню. Він назвав влаштований Євгеном Пригожиним заколот "ударом в спину" і провів пряму паралель з революцією 1917 року. Путін пообіцяв "захистити державу від внутрішньої зради" і пригрозив заколотникам "неминучим покаранням".

На думку військового експерта Олександра Коваленка, "бунт" Пригожина - це не просто його особистий конфлікт з Міністром оборони Сергієм Шойгу, а прояв системного протистояння між ФСБ, креатурою якої вважають "групу Вагнера", і Міноборони РФ в цілому. Саме тому, вважає експерт, вагнерівці змогли без бою захопити Ростов, де повно силовиків.