Пригожин зайняв Ростов без бою / скріншот

Російські силовики не чинили жодної суттєвої протидії повсталим найманцям з "Групи Вагнера" і дозволили Євгену Пригожину взяти під свій контроль ряд ключових об'єктів в Ростові-на-Дону. Це говорить про конфлікт на рівні ФСБ – Міноборони РФ, а не про особисте протистояння Пригожина з Шойгу.

Таку думку висловив український військовий оглядач Олександр Коваленко.

"Ростовська поліція, ОМОН і СОБР практично не чинили опір в'їжджаючим в Ростов "вагнерам". Вчора в Ростові був введений в дію план "Фортеця", який передбачає екстрений збір особового складу і взяття під контроль особливо важливих об'єктів силових відомств і готовність до відбиття зовнішнього нападу. Але, якось відбити і справді не вийшло", – констатує експерт.

Відео дня

Коваленко висловив упевненість, що справа тут зовсім не в тому, що російські "силовики" здатні протистояти тільки беззбройним мітингувальникам.

"Справа в тому, що російська поліція, ОМОН і СОБР знаходяться під курируванням ФСБ. Слід розуміти, що ПВК "Вагнер" це гібридне угруповання, яке створювалося ФСБ для конкуренції з МО РФ. Тобто, "вагнера", це така ж філія ФСБ як прикордонники, фіскали, поліцаї, ОМОН, СОБР та інші внутрішні силові структури. Що ж до конфронтації Пригожина з МО РФ, то я неодноразово звертав увагу на те, що це не особиста конфронтація, а саме конфронтація силових структур, МО РФ і ФСБ", – зазначає експерт.

За словами Коваленка, ФСБ давно намагалася створити всередині Міноборони РФ свою "групу впливу" з числа "кишенькових генералів". Однак вчора ФСБ, принаймні публічно, досить різко відреагувала на бунт Пригожина. 

"Перша думка яка виникла - "кашевар" не погодив свої дії з керівництвом і діє зараз незалежно. Але, раптово, дуже рівно посипався Ростов. "Фортеця" не спрацювала, а поліцаї радісно махали "вагнерам", що в'їжджають в їхнє місто. Все це вказує на досить серйозний розкол груп впливу як всередині МО РФ, так і безпосередньо ФСБ", – вважає аналітик.

Бунт Пригожина і вагнерівців - останні новини

Вранці 24 червня ПВК "Вагнер" взяла під контроль ряд військових об'єктів в Ростові-на-Дону, включаючи штаб Південного військового округу. Там Євген Пригожин зустрівся із заступником Міністра оборони РФ Юнус-Беком Євкуровим і зажадав видати йому главу Генштабу Валерія Герасимова і міністра оборони Сергія Шойгу. Як аргумент Пригожин пригрозив походом на Москву.

Російський опозиціонер Михайло Ходорковський заявив про підтримку дій Пригожина з огляду на те, що вагнерівці – це єдина сила, яка сьогодні здатна знести путінський режим. Терорист Ігор Гіркін зазначив, що буде "забавно", коли Пригожина почнуть підтримувати не тільки втікачі опозиціонери, а й діючі чиновники.

Вас також можуть зацікавити новини: