Коваленко пояснив, чому десантна операція себе виправдовує / колаж УНІАН, фото facebook.com/JointForcesCommandAFU, кадр з відео

Український плацдарм на лівому березі Дніпра в Херсонській області виконує важливе воєнне завдання і зовсім не є марною тратою ресурсів. Таку думку висловив військовий оглядач Олександр Коваленко.

Він зазначив, що з початку цієї операції російському командуванню довелося посилити своє угруповання "Дніпро" з 60 тисяч осіб до понад 72 тисяч. 

"Цей приріст відбувся не завдяки процесу брунькування і поділу особового складу і техніки РОВ, а за допомогою передислокації ряду підрозділів зі складу ГВ "Запоріжжя" і ГВ "Оборона Криму". Тобто, за принципом, десь прибуло, десь вибуло. Іншими словами, там, де зникло, там, щось і ослабло. Напевно, саме завдяки цьому на захід від Роботино і в районі Вербового, були закріплені за СОУ деякі позиції", – зазначає експерт.

Відео дня

Друге важливе завдання Сил оборони на цьому плацдармі – це знищення російської техніки і живої сили, чому сприяє ландшафт місцевості, що грає на руку українській армії.

"Танки і ББМ знищуються там, в режимі нон-стоп. Однак в той час як робота "комарів" (дронів) у всіх на виду, роботу артилерії багато хто не бачить, а вона так само вносить свою лепту в анігіляцію ворога", – зазначив Коваленко.

Експерт підкреслює, що в підсумку тут має місце ситуація, коли величезне російське угруповання, що має в своєму розпорядженні весь спектр сил і засобів, зазнає колосальних втрат і не здатне впоратися з невеликими українськими підрозділами ротного рівня, що мають з підтримки тільки артилерію і дрони з правого берега.

Бої на Лівому березі Дніпра

Напередодні The New York Times опублікувала статтю, присвячену плацдарму ЗСУ за Дніпром. У ній спроби Збройних сил України закріпитися на лівому березі Дніпра названі "самогубною місією". Також наводиться анонімна думка українських військових, які висловлюють занепокоєння з приводу великих втрат і занадто оптимістичних заяв чиновників.

Раніше військовий експерт Роман Світан зазначав, що український плацдарм на лівому березі Дніпра потенційно відкриває дорогу на Крим, але успіх буде залежати від двох факторів – реакції росіян на розширення плацдарму і наявності резервів у ЗСУ. 

Вас також можуть зацікавити новини: