Експерт розповів про роль ВДК "Оленегорський горняк" у війні РФ проти України / фото скріншот

Ізраїльський військовий аналітик Давид Шарп прокоментував ураження дронами великого десантного корабля "Оленегорський горняк" прямо в Новоросійську (РФ).

"З військової точки зору, це однозначно великий успіх України і великий провал Чорноморського флоту РФ. Один з багатьох провалів за цю війну", - сказав експерт.

Він нагадав, що раніше вже неодноразово завдавалися удари безекіпажними апаратами по кораблях ЧФ РФ, проте щоразу "щось йшло не так". Зокрема, за словами Шарпа, навіть, коли дрону з бойовим зарядом вдавалося зблизитися з російським кораблем, ціль не отримувала пошкоджень або вони були мізерними. Наприклад, це мало місце бути з російським фрегатом "Адмірал Макаров".

Як зазначає Шарп, ймовірно, мали місце недоробки з боєголовкою українського дрона, а з боку РФ, так чи інакше, був явний провал, так як "противник був підпущений до цілей занадто близько". 

"А ось зараз, що називається, - бінго: крім того, що вдалося зблизитися з кораблем і вразити його, ціль, судячи з усього, отримала дуже серйозне пошкодження...Завдано удару в серце російського флоту - прямо в Новоросійську. Мета досягнута. Результат вражаючий", - акцентує аналітик. 

За його словами, десантний корабель "Оленегорський горняк" - досить цінний корабель для Росії. 

"Такі кораблі величезну роль грали в так званому "сирійському експресі" (регулярна поставка зброї в Сирію десантними кораблями РФ – УНІАН), а під час повномасштабного вторгнення в Україну мета цих кораблів двояка. Перша - теоретично, висадка десанту в Одесі, Одеській області, чого не сталося, тому що Росія не зважилася на подібний крок", - сказав Шарп. 

Крім того, подібного роду кораблі важливі в якості перевезень різних вантажів, наприклад, з Таманського півострова (РФ) в окупований Крим. У зв'язку з цим аналітик нагадав, що в 2022 році в Бердянську вже був потоплений аналогічний російський великий десантний корабель "Саратов", який стояв біля причалу.

У той же час, аналітик зазначає, що для України більш істотною удачею стало б потоплення або виведення з ладу носіїв крилатих ракет "Калібр". 

"Але подібні речі, далеко не завжди можна зробити "під замовлення". Думаю, такі спроби ще матимуть місце. Але це (удар в Новоросійську - УНІАН) теж відчутний удар по престижу РФ і серйозна матеріальна втрата. Цей удар змусить російське командування вишукувати якісь ресурси на оборону своїх морських баз, на захист свого судноплавства", - зазначив фахівець. 

Експерт вважає, що флот РФ, який зараз базується в українському Криму, окупантам відводити особливо нікуди. Зокрема, це продемонструвала Україна, "діставши" ціль у Новоросійську, який знаходиться значно далі Севастополя. 

Російський корабель "Оленегорський горняк" підбитий - що потрібно знати

Нагадаємо, в ніч на 4 серпня порт в Новоросійську (РФ) атакували морські дрони-камікадзе. В результаті, пошкоджений великий десантний корабель "Оленегорський горняк". У теперішній час у РФ намагаються його врятувати.

Вас також можуть зацікавити новини: