Шейтельман пояснив, як зрозумів, що в Лужниках виступав липовий Путін / скріншот

Політтехнолог Шейтельман: Навіть втрата Криму не коштуватиме Путіну влади

11:45, 26.02.2023
9 хв. Інтерв'ю

Політолог Михайло Шейтельман в інтерв'ю УНІАН розповів про справжню мету виступу Путіна в Лужниках, а також відповів на питання про майбутнє російського диктатора після звільнення Криму.

Давайте почнемо з батла Путін vs Байден. Навіть прокремлівські блогери були незадоволені виступом Путіна на федеральних зборах. Як би ви оцінили ці два паралельні виступи?

Світи дійсно паралельні. Вони в різному часі знаходяться. Нам тільки здається, що Путін виступав у Москві, а Байден - у Варшаві, і між ними відносно невелика відстань. Але за часом вони виступали з різницею в 50 років. Щоб зрозуміти це, дивимося виступ Путіна, робимо скріншот, бачачи всіх тих людей, які його оточують, і дивимося Байдена і робимо скріншот. Що ми бачимо? Байден - сучасна людина, підсвічені красиво будівлі, люди з дітьми у Варшаві, все дуже красиво, яскраво, сяє на всі боки, музика. Молодий душею Байден виходить пританцьовуючи. Коротко, енергійно, переконливо і з душею говорить свою промову так, що його хочеться підтримати. 

Відео дня

А Путін - це сплячі в залі люди, які одягнені як за часів Брежнєва. Далі переходимо до змісту: Путін в цьому питанні виявився не спритний. Ті кремлівські блогери, які, як ви кажете, не оцінили його виступ, ні чорта не розуміють. Вони не розуміють, що Путін не до них звертався. Путін звертався до своєї аудиторії, до свого електорату, бажаючи зміцнити їхню довіру. Він хотів цих людей підтримати, висловити солідарність, показати, що вони всі разом. І це у нього вийшло. Він каже: "Ми живемо ж не так погано. Бувало й гірше, але пшениця у нас виросла, ковбасу ми виробили. Це ж не так погано? ВВП впав лише на 2,5%. Це ж не погано? Кредитів багато взяли. Це взагалі добре! Це загалом непогано". Чому він виперся взагалі в телевізор? Йому це зараз важко дається. Щоб електорат зрозумів, що все не так погано, можна жити. Це до них він і звертався. 

А про війну його частина промови теж адресувалася своїм. Меседж тут був такий: "Ви заспокойтеся, війна тепер назавжди, але це теж не так погано. Ми ж найсучасніші протези будемо робити самі, що не так погано, ми вже освоїли. Фонд ми створимо, буде все не так погано. Ви не турбуйтеся, що ваших там ось цих забрали на фронт. Вони кожні півроку на 14 днів будуть до вас приїжджати. Це ж не так погано, правильно?"  "Все не так погано" - це було гасло його виступу. 

У Лужниках виступав найбільш "неякісний" двійник Путіна

Про стадіон в Лужниках. Кажуть,"цар несправжній". Під час свого стріму ви погодилися з цією думкою. Ви сказали, що на стадіоні був двійник "банкетний". Можете розповісти за якими ознаками зроблено такий висновок?

Як я зрозумів? Я почув.

Ніколи ще Штірліц не був так близький до провалу, я вважаю, як ось цей фальшивий Путін в Лужниках.

Всяких фальшивих Путіних я бачив на своєму віку, але ніколи це не було так відверто. Кожен раз потрібно було дивитися, придивлятися. Я навіть не встиг задуматися про якісь непрямі ознаки. Виходить так званий Путін, починає нелюдською мовою говорити, вживаючи такі слова: "недаром", "говорим","огромный". Скрізь він гаркавив. 

Путін в Лужниках / скріншот

У Лужниках людей збирали два тижні, платили по 500 рублів, а Путін виступив всього 3,5 хвилини. Як 3,5 хвилини? Для мене це означає, що щось пішло не так. Ми пам'ятаємо прекрасно рік тому, коли в Лужниках був справжній Путін, там було броньоване скло розміром з літак, найближчі охоронці стояли в 30 метрах. А зараз по цій сцені всі ходять туди-сюди, ведучий навіть не знав, що Путін вийшов. Це все смішно, і ми зобов'язані радіти, але це нічого не вирішує. Вони прислали туди копію Путіна, бо справжній боїться. Якби прислали справжнього, навряд щось би сильно змінилося, оскільки текст погоджували зі справжнім Путіним же. Це говорив Путін, просто чужим ротом. 

Навіщо росіяни крадуть українських дітей

Мені згадався виступ в Лужниках дівчинки нібито з Маріуполя про те, як її "врятував" російський солдат. Це просто цинізм вищого ступеня. Тепер зрозуміло, чому вони крадуть українських дітей. Щоб впихати в їхні уста і їх уми цю єресь про "рятівників". 

Крадуть вони дійсно, щоб зробити їх росіянами з цією єрессю в голові. Але крадуть вони не для шоу. А вкрали вони дуже багато. Тільки розслідування Єльського університету виявило 6 тисяч, яких помістили в концтабори, відібравши у батьків. Навіть дитячий омбудсмен РФ зізналася, що вкрала дитину особисто з Маріуполя. Те, в чому вона зізналася, прирівнюється до міжнародного тероризму взагалі-то. Це міжнародна торгівля дітьми через кордон.

У РФ збираються українських дітей переробити в росіян. Вони так збиралися вчинити з усіма українцями, кого вони не вбили - ти або вмираєш, або стаєш росіянином.

Вибору немає. Я не знаю чи справжня це була дівчинка в Лужниках, але текст вона не вивчила, і зізналася ведучим в цьому. 

Навіщо потрібні були Лужники після Федеральних Зборів? Це різний електорат. У Федеральних зборів був електорат 70+, і це спрацювало для нього, але це не спрацювало для молоді. Але воювати будуть не 70+, а 30-40-річні. Саме для таких і потрібен був цей захід. 

Газета Financial Times розписала як Путін готував вторгнення в Україну. Нібито в Кремлі про плани напасти на Україну дізналися з звернення Путіна рано вранці. Олігархи і оточення Путіна було розгублено, а Лавров і зовсім сказав: "У Путіна є три радника: Іван Грозний, Петро I і Катерина Велика". Це ж видання пише, що Путін згодом визнав недооцінку сил, але здавати назад не має наміру. Анонімний співрозмовник видання говорив: "Як можна переконати божевільного? Його мозок зруйнується, якщо зрозуміє, що це була помилка". Він повністю неадекватний або він просто пішов ва-банк?

Всі ці Лаврови такі сміливі тільки в розмовах з анонімними джерелами. У телевізорі вони про Гітлера більше міркують. Путін діє в своїй канві і в своєму сценарії. Він послідовний. Як в 2007 році він встав на цю стежку війни з Заходом, так нікуди з неї і не сходив. Йому треба здаватися, а він не розуміє навіщо. У своєму посланні Федеральним Зборам він говорив: "Ми ж зробили Азовське море нашим внутрішнім морем. Ми ж пробили сухопутний коридор до Криму. За рік стало краще? Стало". Краще стало з точки зору його цілей. Те, що загинули 200 тисяч осіб - це з точки зору путінської Росії не так важливо. 

Хто з оточення Путіна хоче його смерті

Глава розвідки Буданов розповів, що в оточенні Путіна є чимало людей, які співпрацюють з українською розвідкою. Кому сьогодні в РФ найвигідніше політичний або фізичний кінець цей "дохлої молі"?

Майже всім. Путін добровільно і усвідомлено обрав свою долю, але інші її не обирали. Разом з ним його долю обрали ще кілька наближених людей. Наприклад, умовні Ковальчуки. Кажуть, що вони його підтримували з усіма цими божевільними ідеями і дарували йому книги про Петра I. Є в загальному якась мінімальна кількість людей серед його друзів, хто обрав його долю, і кому невигідно його втратити. Будь-якому з інших Путін взагалі зараз не потрібен, тому що кожен з них розуміє, що це все зараз довгостроково йде в прірву. Але короткостроково кожен з них зайнятий своїм життям: щоранку вони відводять правнуків в школу, далі їм потрібно кожен день красти гроші.

І ось сидять ці перші ряди Федеральних Зборів, а у кожного своя "поляна". Один виробляє ракети, інший - шиє обмундирування, третій - набирає солдатів, і, відповідно, бере гроші за те, що когось не візьме, четвертий - на кордоні видає дозвіл на виїзд. Бюджети всі роздулися, і всі вони сидять і накрадають як в останній день, тому що розуміють - більше такого шансу у них в житті не буде. Треба зараз нахапати на все життя. І кожен з них чекає, що хтось інший розбереться з Путіним, тому що вони хочуть на ці гроші добре жити. Вони бережуть себе для цих світлих днів, коли помре Путін. Тоді ці люди почнуть "заносити" за те, щоб отримати якусь посаду, хтось на Мальдіви поїде відпочивати, але його смерть вигідна всім. 

Чи стане деокупація Криму кінцем епохи Путіна

Піонтковський і багато експертів кажуть, що Крим - це ахіллесова п'ята Путіна. І коли ЗСУ зайдуть до Криму, ядерного удару не буде, як раніше припускали деякі експерти. Нічого за цим в принципі не піде. Наші партнери не раз говорили, що не заперечують проти ударів по Криму далекобійною зброєю, оскільки Крим - це Україна по всьому міжнародному законодавству. Виходить, можливо, Путін вже змирився з втратою Криму? Потихеньку починає відпускати? 

Я зараз буду спростовувати самого великого Піонтковського, тому що він те ж саме говорив про Херсон. Він говорив, що коли українські війська увійдуть до Херсона, Путін перестане бути президентом Росії. Він навіть прогнозував дати. Я точно так і вважав, що якщо звільнити Херсон, то Путін цього не витримає. Все одно Путін це спокійно витримав з точки зору утримання влади, з чого я зробив висновок, що всім цим політичним імпотентам навколо нього взагалі не цікаво де там ця Росія, де там які кордони, де цей Крим. Вони не знають де ЗСУ, Україна, Крим. Так, географічно вони знають, але в їх картині світу це неважливо. Важливі їм посаду і скільки у кого грошей. Тому ніхто там не буде виганяти Путіна. Я не вважаю, що втрата Криму коштуватиме влади Путіна.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся