На рішення США про зброя для "Азову" впливала російська пропаганда/ колаж УНІАН / фото facebook.com/alexeyhetman, t.me/polkazov

США так довго зволікали з дозволом зброї для 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" через російську пропаганду про злочинні діяння військових. Це були завчасно заплановані дії РФ проти підрозділу, пояснив ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман в ефірі Radio NV.

"Справа в тому, що інформація про злочинні діяння "Азову", вочевидь, була закинута з якихось російських джерел. Ми пам’ятаємо, визнавали в РФ, якщо не помиляюсь, що це терористична організація ще з часів АТО. Тобто це були цілеспрямовані дії проти гарно підготовленого і боєздатного підрозділу", - розповів експерт. 

За його словами, росіяни боялись "азовців", адже бачили, як хлопці та дівчата цього підрозділу працюють на полі бою, тому хотіли усунути їх від допомоги партнерів. На деякий час їм це вдалося. Однак, на думку Гетьмана, донедавна існуюча заборона, - це "повна дурня".

Відео дня

"Це дурня, тому що, по-перше, змінилися командири цих підрозділів, багато людей змінилися в "Азові". Тобто назвати один військовий підрозділ ЗСУ якимось злочинним… Це могло би бути, якби це було щось, на кшталт ПВК Вагнер - десь в Африці якийсь там підрозділ щось зробив, і він замкнутий всередині - люди практично не змінюються, там постійно одна й та ж структура, мораль", - констатує майор.

Він також наголосив, що "Азов" - звичайний військовий підрозділ і він не бачить різниці між цим підрозділом і якимось іншим підрозділом наших Збройних сил. А такі тривалі перевірки, за словами Гетьмана, були потрібні для того, щоб рішення не підлягало оскарженню. 

"Вони мають приймати таке рішення, щоб його практично неможливо було оскаржити. Ми ж розуміємо, є перша, друга інстанція, якщо ми говоримо про суди, наприклад. Американці намагаються зробити так, щоб інші інстанції вже практично не могли там щось серйозне змінити. Це повільність через ретельність. Зараз всі начебто докази про начебто злочинну діяльність "Азову" зняті", - повідомив експерт. 

Воднас він наголосив, що хотілося б, аби США це подали не просто як зняття певних обмежень, а з коментарями про те, що це була інспірована Російською Федерацією пропагандистська кампанія з дискредитації військового підрозділу Національної гвардії.

Зброя США для "Азову" - що потрібно знати

Як писав УНІАН, на початку травня The Times заявило, що бійцям "Азову" відмовили у західній зброї і не допускали до тренувань із НАТО через обвинувачення в неонацистських зв'язках.

Бійці "Азову" відкидають подібні звинувачення, вказуючи, що до складу добровольчої бригади тепер входять бійці різних етнічних і релігійних груп, зокрема солдати-євреї.

Вас також можуть зацікавити новини: