Повітряні сили розповіли, скільки "шахедів" уночі збили захисники неба

оновлено

Атака тривала двома хвилями з району Приморсько-Ахтарська та мису Чауда.

У ніч на 5 січня російські окупанти атакували Україну ударними дронами типу Shahed, протиповітряною обороною збито 21 із 29 ударних БпЛА.

Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ. Зазначається, що атака тривала двома хвилями з району Приморсько-Ахтарськ – РФ та мис Чауда – Крим.

"Усього зафіксовано пуски 29 ударних БплА Shahed-136/131. До відбиття повітряного нападу залучено мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальну авіацію та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил. Протиповітряною обороною збито 21 із 29 ударних БпЛА в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської та Хмельницької областей", - йдеться у повідомленні.

У Повітряних силах поінформували, що частину безпілотників ворог спрямував по прифронтовій зоні Херсонської та Миколаївської областей.

Переважну більшість "шахедів" знищено підрозділами мобільних вогневих груп Повітряних Сил та Сил оборони України.

Згодом у Силах оборони півдня України додали, що нічна дронова атака відбувалася двома хвилями в понад 3 та понад 4 години. На півдні удари  були спрямовані на об'єкти інфраструктури та житлові квартали населених пунктів. 

"Підрозділами ППО у нашій зоні відповідальності знищено 10 дронів-камікадзе: по 1 - на Миколаївщині та Кіровоградщині, по 4 - на Херсонщині та Дніпропетровщині. На жаль, не вдалося уникнути влучань на Херсонщині та Миколаївщині", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, в Баштанському районі Миколаївської області внаслідок влучання БпЛА типу "Shahed 131/136" на території агропідприємства спалахнула пожежа, яку було оперативно ліквідовано.  Крім того, пошкоджень зазнали будівля дитячого садочку, будинок культури та приватні будинки.  В Херсонській області удар "Шахеда" припав на житловий район обласного центру, суттєво пошкоджено приватний будинок.  В Тягинській громаді безпілотники вдарили по адміністративній будівлі та модульному містечку. Люди переважно встигли перейти в укриття, але все ж 2 цивільні особи отримали поранення.

Нічна атака дронів

Раніше нічну атаку противника прокоментувала керівник об’єднаного прес-центру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк "На півдні йшла бойова робота. При цьому, ми спостерігали дві хвилі запуску безпілотних літальних апаратів типу "шахед". Перша хвиля тривала майже три години - вона розпочалася  на початку ночі", - розповіла вона.  

Також Гуменюк зазначила, що пізніше - через 2,5 години розпочалась наступна хвиля.

4 січня речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що безпілотники типу "шахед" ворог запускає щоночі для того, щоб тримати в напрузі країну, щоб лунала повітряна тривога. Також кожний БПЛА йде до своєї цілі, яку хоче уразити, яку йому задали задачу. 

Вас також можуть зацікавити новини: