Колишній депутат Держдуми виключив версію, що Путін причетний до вбивства Пригожина й вказав на його "знайомого" / скріншот

Лідер РФ Володимир Путін навряд чи є замовником "смерті" засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, однак диктатор змушений підчищати сліди вбивства за своїм "знайомим".

Про це заявив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов в ефірі національного телемарафону. За його словами, ймовірний "вбивця" Пригожина - глава Міноборони РФ Сергій Шойгу. 

"Очевидно, що виконавцем був Шойгу. Тому що ракети C-300 і так далі... Це все (контролює - УНІАН) не ФСБ. Це робить Путіна у вигляді замовника не правдоподібним. У Путіна є інші люди, щоб реалізовувати подіні справи", - вказав Пономарьов.

За його словами, складно судити, чи знав Путін про задум Шойгу. Однак, однозначно, у Путіна були на ПВК "Вагнер" свої плани, тому смерть Пригожина не була йому вигідна. 

"Пригожин бунтував насамперед проти Шойгу з Герасимовим. Ось відповідно і прилетіло. Був Путін в курсі або не був - ми на даний момент не знаємо... Але вся інформація, яка у мене є, говорить про те, що у Путіна на "Вагнер" були найрізноманітніші плани. Їх готували до можливих провокацій у Литві та Польщі... І тепер вся ця історія розвалиться", - вказав колишній депутат Держдуми.

Він зазначив, що між Путіним і Пригожиним "до останнього" були довірчі відносини, попри спробу заколоту в Росії. "Все, що я знаю про взаємини Пригожина і Путіна говорить про те, що між ними як був високий рівень довіри, так і зберігався. Заколот цей... Путін був в курсі, що він станеться. Це підтверджено цілим рядом розвідувальних джерел і він (заколот - УНІАН) не був спрямований проти Путіна", - вказав він. 

Пономарьов упевнений, що "смертю" Пригожина Шойгу просто підставив Путіна. Однак в останнього немає іншого виходу, окрім як "підчищати" за "своїм" міністром сліди. Ймовірно, Путін навіть в якійсь мірі став більше поважати Шойгу, адже той зіграв за правилами путінського "бандитського світу", зазначив екс-депутат Держдуми. 

"Так (підставив - УНІАН). Це не перший раз. Цілий ряд замовних вбивств відбувався саме таким чином. Але Путін потім прикривав вбивць вже заднім числом, вважаючи це необхідним для системи. Я думаю, що Шойгу зробив подібну дію, прекрасно розуміючи, що його за це не покарають. За логікою нинішньої російської влади, він був абсолютно в своєму праві: на нього наїхали, опустили - він дав свою "відповідь" й виявився сильнішим в даному протистоянні. Навпаки, в цій ситуації Путін, в бандитському плані, повинен його (Шойгу - УНІАН) поважати", - вказав експерт.

Британський аналітик вважає, що Пригожин все ще живий

Нагадаємо, у РФ повідомили про смерть Пригожина 23 серпня: його тіло впізнали серед екіпажу літака, який розбився в небі Твері. 

Напередодні росЗМІ дізналися, що ховати засновника ПВК "Вагнер" збираються у вівторок, 29 серпня. Однак точного рішення з боку влади РФ на цей рахунок немає. 

Тим часом не всі впевнені, що Пригожин дійсно помер. На думку наукового співробітника британського Королівського інституту об'єднаних служб Натії Сескурії, Пригожин міг інсценувати смерть, щоб врятуватися і керувати організацією ПВК "Вагнер" в тіні, без публічної уваги. 

Вас також можуть зацікавити новини: