Іран збирається передати Росії балістичні ракети Fateh - 110 і Zolfaghar / скріншот

Якщо Росія отримає іранські балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar, мішенню для них в Україні може стати практично все і скрізь.

Як пише "Крим.Реалія", з посиланням на військового експерта Олега Каткова, якщо Росія буде запускати Fateh-110 зі своєї території, території Білорусі або окупованої України, то ці ракети можуть вдарити майже в будь-якій точці України, крім південно-західних районів.

"У разі Zolfaghar з дальністю 700 км, два пускових району – з території Білорусі і в окупованому Криму – дозволять повністю тримати під вогневим ураженням будь-який куточок України, – наголошується у публікації. - Враховуючи швидкість польоту, часу знайти безпечне місце майже не буде. Навіть за умови, що українські військові зафіксують їх запуск і включать повітряну тривогу практично відразу. А з урахуванням ще й сотень кілограмів вибухівки в ній, є всі підстави вважати, що Росія використовує їх саме для ударів по містах".

Також наголошується, що балістичні ракети в принципі вкрай важко перехопити. За оцінкою експерта, навряд чи відсоток ймовірності їх перехоплення перевищить 15-20%.

Іранські балістичні ракети Fateh - 110 і Zolfaghar

Відомо, що Fateh-110 є наступницею іранської копії з китайської копії радянської ракети 9м21 для "Луна-М", а Zolfaghar – поліпшена версія Fateh-110.

Потужність бойової частини Fateh-110 в 2-2,3 рази більше, ніж у крилатої ракети типу "Калібр".

Fateh-110 і Zolfaghar: характерисктики

Fateh-110: Максимальна дальність: 300 км, закидається вага: 650 кг, точність (КВО) 3 м.

Zolfaghar: Максимальна дальність: 750 км, закидається вага: 579 кг, точність (КВО) 10 м.