Для захисту повітряного простору у Росії є ЗРК "Торм-М2" і ЗРПК "Панцир-С1" / фото wikipedia.org

Сьогодні можна сміливо констатувати те, що у Росії відсутня повноцінна система протиповітряної оборони (ППО), і в цілому РФ є країною, яка не здатна захистити свій повітряний простір.

Таку заяву зробив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, зазначивши, що система ППО України є більш ефективниою, хоча і більш застарілиою.

"У Росії сьогодні немає ешелонованої ППО, а превалюють виключно комплекси великого радіусу дії (ВРД). Тобто, комплекси малого радіусу дії (МРД) не забезпечують необхідного прикриття і навіть більше, перестають існувати як елемент ешелону... Наявні на озброєнні ЗС РФ комплекси МРД радянського зразка навіть після модернізації не здатні забезпечувати розпізнавання малогабаритних сучасних засобів ураження, оснащених елементами придушення на 3-4 покоління випереджаючими совкові технологи", - зазначив експерт.

Відео дня

За словами Коваленка, із сучасних комплексів для захисту повітряного простору у Росії є ЗРК "Торм-М2 "(132 одиниці) і ЗРПК "Панцир-С1" (116 одиниць).

"Питання. Чи можуть сумарно ці комплекси забезпечити прикриття повітряного простору РФ (17 098 246 км2) від проникнення високотехнологічних об'єктів? Відповідь проста. Критично і категорично - ні!" - упевнений експерт.

Коваленко нагадав, що, за даними Генштабу ЗСУ, за час війни в Україні російська армія втратила понад 30 ЗРК "Тор-М1/2" і 33 ЗРПК "Панцир-С1".

"Завдяки Україні Росія на сьогоднішній день належить до числа країн з недорозвиненим ППО", - констатував експерт.

Втрати Росії в Україні

Загальні бойові втрати Росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення становлять понад 99,2 тисяч особового складу

Також ворог втратив: танків - 2 995 тис., бойових броньованих машин - 5 974 тис., артилерійських систем - 1 960 тис., реактивних систем залпового вогню - 410, засобів ППО - 212, літак - 281, вертольотів - 266.